Без сеизмичен контрол 64 000 обществени сгради и 7 000 училища в Гърция, започва проверка

Гърция започва пред сеизмично обследване на обществените сгради, тъй като следващата седмица, според източници от Министерството на климатичните кризи и гражданската защита, се очаква да бъде внесено съответното законодателство. Обществените сгради са във фокуса на проверките, като приоритет ще бъдат училищата и болниците, които се оценяват на около 20 000 сгради.

Първичният одит ще бъде задължителен, а след това, ако е необходимо, ще бъде извършен и вторичен одит. Когато приключи преди сеизмично обследване на училищата и болниците, ще се извърши обследване на други обществени сгради. Целта на пред сеизмичните обследвания, които по информация се очаква да приключат в рамките от 6 до 8 месеца, ще бъде записване и оценка на техния сеизмичен риск, за да се определят приоритетите на национално ниво за предприеме допълнителни мерки, ако е необходимо.

Изпълнението за извършване на първичния и вторичния пред земетръсен контрол ще бъде възложено на Техническата камара на Гърция, докато Организацията за антисеизмично планиране и защита (OASP) ще има надзора и ще съдейства научно във всичко, което се поиска. Същевременно ще бъде създадена електронна платформа, където ще се регистрират всички извършени проверки. Тази платформа ще използва вече съществуващата база данни, която OASP има за всички сгради в страната. При условие че информацията, получена в резултат на проверките, е вярна и достатъчна, тя ще бъде незабавно регистрирана в електронната платформа. В същото време OASP и TEE ще си сътрудничат с Централния съюз на общините на Гърция (KEDE) за извършване на инспекциите, докато съвместно решение на 6 министерства ще определи подробностите относно категоризирането и приоритизирането на инспектираните сгради и избор на процедура и обучение на инженери, за да се направи контролът възможно най-ефективен.

Според данни на OASP 46% от съществуващите сгради в Гърция са построени от 1959-1985 г. съобразени с антисеизмичните разпоредби от 1959 г., 32% преди 1959 г. без антисеизмични разпоредби, 13% от сградите построени от 1985 г. до 1995 г. с антисеизмичните разпоредби, докато 9%, които са построени от 1995 г. до днес са съобразени с новата антисеизмична наредба от 1995 г. и гръцката антисеизмична наредба от 2000 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа