Без строителство в столичните градинки

По-голяма защита срещу застрояването на междублокови пространства и по-строги правила при вдигането на големи сгради в София. Това предвиждат част от промените, записани в законопроекта за устройството и застрояването на Столичната община, които бяха публикувани за обществено обсъждане.

„Настоящият проект цели да реши възникнали в последно време обществено значими проблеми пред устройството и застрояването на Столичната община“, се обяснява в мотивите на предложения нормативен акт.

Един от важните моменти в законопроекта е, че се променя дефиницията за зелени площи, с която на практика детайлно ще се регулира застрояването на междублокови пространства и градинки в София. Според сегашните разпоредби „зелената система е съвкупност от съществуващите и предвидените озеленени площи в градския и околоградския район, както и рекреационните гори и горите в защитените територии“. В мотивите на законопроекта обаче се посочва, че подобно нормативно решение е правно-технически неиздържано и затова се предлага изцяло нова легална дефиниция - „съвкупност от терени, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности за широко обществено ползване, с реализирани в съответствие с общ и/или подробен устройствен план озеленени площи и предвидените с общ устройствен план озеленени площи в градския и околоградския район...“.

Така на практика не само терените, предвидени за озеленяване, ще са защитени от застрояване, но и зелените площи, които са от обществено значение. Създава се и специална подкатегория, с която ще се отбелязват междублоковите пространства.

 

Контрол при вдигането на високи сгради

Местната власт с право на забрана

Общинският съвет и главният архитект да имат право да забраняват вдигането на високи сгради с максималните устройствени параметри за отделните имоти и квартали, ако преценят че теренът не го позволява. Това предвиждат норми, записани в законопроекта за устройството и застрояването на Столичната община.

Друго предложение е да не се издава разрешително за строеж, ако липсва достъп до улица. Предвижда се и облекчен ред за изграждане на детски площадки за игра.

Малина Едрева:

С промените запазваме София зелена

Изготвят план за визия на столицата до 2050 г.

Законодателните промени ще регламентират строителството в столицата и ще помогнат за запазването й като зелен град. Това заяви преди седмици общинският съветник от групата на ГЕРБ Малина Едрева, когато стана ясно, че работна група начело с главния архитект Здравко Здравков ще изготви план за развитието на града до 2050 г..

Тогава Едрева обясни, че за да не изчезнат междублоковите пространства, в Закона за устройство и застрояване на Столичната община се въвежда несъществуващата досега категория “терени за озеленяване в жилищните комплекси”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България