Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Без строителство в столичните градинки

По-голяма защита срещу застрояването на междублокови пространства и по-строги правила при вдигането на големи сгради в София. Това предвиждат част от промените, записани в законопроекта за устройството и застрояването на Столичната община, които бяха публикувани за обществено обсъждане.

„Настоящият проект цели да реши възникнали в последно време обществено значими проблеми пред устройството и застрояването на Столичната община“, се обяснява в мотивите на предложения нормативен акт.

Един от важните моменти в законопроекта е, че се променя дефиницията за зелени площи, с която на практика детайлно ще се регулира застрояването на междублокови пространства и градинки в София. Според сегашните разпоредби „зелената система е съвкупност от съществуващите и предвидените озеленени площи в градския и околоградския район, както и рекреационните гори и горите в защитените територии“. В мотивите на законопроекта обаче се посочва, че подобно нормативно решение е правно-технически неиздържано и затова се предлага изцяло нова легална дефиниция – „съвкупност от терени, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности за широко обществено ползване, с реализирани в съответствие с общ и/или подробен устройствен план озеленени площи и предвидените с общ устройствен план озеленени площи в градския и околоградския район…“.

Така на практика не само терените, предвидени за озеленяване, ще са защитени от застрояване, но и зелените площи, които са от обществено значение. Създава се и специална подкатегория, с която ще се отбелязват междублоковите пространства.

 

Контрол при вдигането на високи сгради

Местната власт с право на забрана

Общинският съвет и главният архитект да имат право да забраняват вдигането на високи сгради с максималните устройствени параметри за отделните имоти и квартали, ако преценят че теренът не го позволява. Това предвиждат норми, записани в законопроекта за устройството и застрояването на Столичната община.

Друго предложение е да не се издава разрешително за строеж, ако липсва достъп до улица. Предвижда се и облекчен ред за изграждане на детски площадки за игра.

Малина Едрева:

С промените запазваме София зелена

Изготвят план за визия на столицата до 2050 г.
Законодателните промени ще регламентират строителството в столицата и ще помогнат за запазването й като зелен град. Това заяви преди седмици общинският съветник от групата на ГЕРБ Малина Едрева, когато стана ясно, че работна група начело с главния архитект Здравко Здравков ще изготви план за развитието на града до 2050 г..

Тогава Едрева обясни, че за да не изчезнат междублоковите пространства, в Закона за устройство и застрояване на Столичната община се въвежда несъществуващата досега категория “терени за озеленяване в жилищните комплекси”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. тургат прът в колелото на историята… пречат на демокрацията да се развива!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.