Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Без таван на изборните секции в страните от ЕС

Снимка: Архив

Няма да има таван за броя на избирателните секции в чужбина, решиха деутатите. Това обаче се отнася само за страните-членки на ЕС.

Отпадането на тавана стана с гласуваните на второ четене окончателни промени в Изборния кодекс. Срещу предложението на мнозинството се обявиха от БСП, ДПС и АБВ.

Депутатите окончателно отхвърлиха и възможността в избирателни секции извън страната, с решение на ЦИК, което може да бъде взето и в самия изборен ден, гласуването с хартиени бюлетини да може да се осъществява в повече от една урна.

Tежестта на вота, отразен в квадратчето “Не подкрепя никого”, ще се отчита само в двата вида мажоритарни избори – за кметове и за президент. При парламентарните избори, които са пропорционални, квадратчето няма да се брои и да влияе върху изборните резултати и четирипроцентовата бариера за влизане в Народното събрание.

Отхвърлена беше възможността на предстоящите президентски избори тези избиратели, които са командировани на държавната ни граница и са ангажирани с нейната охрана, да могат да гласуват в населеното място, в което са командировани. Промените ще влязат в сила до края на седмицата, когато предстои те да бъдат публикувани в “Държавен вестник”.

В двудневен срок след обнародването на промените Централната избирателна комисия трябва да определи местата, където ще се разкриват секции в страните от Европейския съюз. Въз основа на това решение ръководителите на дипломатическите и консулските мисии незабавно трябва да разкрият избирателните секции, а ЦИК да назначи секционните избирателни комисии.

Парламентът реши президентските и частичните местни избори, както и референдумът в район „Младост“ да се администрират от една СИК.

Поименна проверка за наличие на кворум по искане на БСП прекъсна временно работата на Народното събрание, но след това депутатите продължиха с дебатите до пълното разглеждане и гласуване на всички предложения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.