Без фестивал в Кан тази година

Тази година ще се мине без разголени красавици на Лазурния бряг

Ще има селекция, но не и събитие

Филмите няма да се състезават

Организаторите се надяват за завръщане през 2021 г.

Няма да има физическо издание на фестивала в Кан тази година. Събитието на Лазурния бряг трябваше да започне на 12 май, но заради пандемията беше отложено за неназована по-късна дата. Сега става ясно, че най-прочутият филмов фестивал изобщо няма да се проведе в традиционната си форма през 2020 година. Организаторите обявиха, че ще има официална селекция, но не и събития с гости, звезди, публика и журналисти. Именно суетата на червения килим се превръщаше в основна световна атракция и превръщаше Кан в едно от най-интересните и обсъждани места на света. Сега това се оказва невъзможно.

Организаторите все пак ще подберат филми, но те няма да се състезават за награди. Фестивалът в Кан иска да подкрепи доброто кино и да представи различни заглавия в кината, когато те отворят във Франция. Досега били разгледани над 1500 творби.

Остават плановете за съвместна работа на Кан с другите големи фестивали. За 29 май е предвиден стартът на онлайн проекта „Един глобален фестивал”, който ще включва безплатни прожекции в YouTube на заглавия от програмите на Кан, Берлин, Венеция, Торонто, Токио и други.

Но организаторите категорично отказват да приемат, че фестивалът може изцяло да се пренесе онлайн и се надяват, че за 2021-а ще си има традиционното, бляскаво издание с публика, звезди и суета.

По-рано организаторите на филмовия фестивал във Венеция съобщиха, че подготовката за събитието, което е планирано за началото на септември, продължава. Те казват, че няма вариант най-старият кино форум да бъде изцяло осъществен и предаван дигитално без живо присъствие. „Фестивалът във Венеция не може да бъде сменен от онлайн версия”, съобщи говорител на събитието за „Варайети”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино