Без фестивал в Кан тази година

Тази година ще се мине без разголени красавици на Лазурния бряг

Ще има селекция, но не и събитие

Филмите няма да се състезават

Организаторите се надяват за завръщане през 2021 г.

Няма да има физическо издание на фестивала в Кан тази година. Събитието на Лазурния бряг трябваше да започне на 12 май, но заради пандемията беше отложено за неназована по-късна дата. Сега става ясно, че най-прочутият филмов фестивал изобщо няма да се проведе в традиционната си форма през 2020 година. Организаторите обявиха, че ще има официална селекция, но не и събития с гости, звезди, публика и журналисти. Именно суетата на червения килим се превръщаше в основна световна атракция и превръщаше Кан в едно от най-интересните и обсъждани места на света. Сега това се оказва невъзможно.

Организаторите все пак ще подберат филми, но те няма да се състезават за награди. Фестивалът в Кан иска да подкрепи доброто кино и да представи различни заглавия в кината, когато те отворят във Франция. Досега били разгледани над 1500 творби.

Остават плановете за съвместна работа на Кан с другите големи фестивали. За 29 май е предвиден стартът на онлайн проекта „Един глобален фестивал”, който ще включва безплатни прожекции в YouTube на заглавия от програмите на Кан, Берлин, Венеция, Торонто, Токио и други.

Но организаторите категорично отказват да приемат, че фестивалът може изцяло да се пренесе онлайн и се надяват, че за 2021-а ще си има традиционното, бляскаво издание с публика, звезди и суета.

По-рано организаторите на филмовия фестивал във Венеция съобщиха, че подготовката за събитието, което е планирано за началото на септември, продължава. Те казват, че няма вариант най-старият кино форум да бъде изцяло осъществен и предаван дигитално без живо присъствие. „Фестивалът във Венеция не може да бъде сменен от онлайн версия”, съобщи говорител на събитието за „Варайети”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино