Без чужди зрители на игрите в Токио?

Властите в Япония може да забранят присъствието на чужди зрители на олимпийските игри в Токио през лятото. Решението ще бъде взето до края на март, като местното население е настроено твърдо против провеждането на най-голямото спортно събитие в света в условията на пандемия. Според ново проучване 91% от японците са или за отмяната на игрите, или за минимално присъствие на публика. При това 70% от запитаните твърдят, че по принцип се интересуват от състезанията, но не и докато коронавирусът не бъде преборен. Мащабното допитване се е провело независимо в няколко страни, като против провеждането на игрите са 55% от германците, 52% от британците, а подобни са резултатите във Франция и Швеция.

Информацията се появи, след като новият председател на организационния комитет на Токио 2020 Сейко Хашимото изрази надеждите си игрите да се проведат пред публика. Домакините оценяват като доста по-голяма вероятността по трибуните да има ограничен брой зрители, но само от Япония, като въпросът ще продължи да се обсъжда и след края на месеца. Спортните състезания в страната, като квалификациите за олимпийския отбор по плуване в началото на април, засега остават без публика.

За сметка на това домакините вече изпълниха целта си да назначат поне 40% в организационния комитет. Изпълнителният директор Тоширо Муто съобщи, че към състава на комитета ще бъдат добавени 12 дами, с което делът на нежния пол в органа става 42%. В бройката е включена и Хашимото, която замени начело на организацията Йоширо Мори след скандала с негово изказване, възприето като сексистко.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт