Без шкембе чорба и чевермета на плажа

Нов закон ще пази от имитации българските ценности и уникати

Промени в Закона за Черноморското крайбрежие ще спрат предлагането на готвени ястия по плажовете. Това анонсира във Варна при учредяването на областен консултативен съвет по туризма вицепремиерът Валери Симеонов.

"Не е редно в условия, които не отговарят на елементарни изисквания, на пясъка да се предлагат чевермета, шкембе чорба, боб", поясни той. Проектозаконът, който МС ще внесе в парламента и ще подложи на обществено обсъждане, предвижда драстично намаляване на броя на преместваемите обекти в курортите чрез регламент на точно определени дейности, които ще могат да се извършват в тях.

"Надявам се промените да станат факт до началото на сезона. Целта е да предлагаме по-скъп продукт и към България да се ориентират заможни гости, а не шлаката на Европа. Това ще повиши приходите на хората от бранша и на държавата", поясни Симеонов.

Според него бараките в курортите, нароили се в началото на 90-те години на миналия век заради липсата на магазини и заведения, вече са излишни. "Наемателите им плащат на мутри по 20 000 лв. наем за сезон и гледат да си избият парите всячески - като продават евтина стока, ментета и често нямат дори касов апарат. Не мога да приема за нормално пред лъскав ресторант да има дюнер или кафе-машина и да се продава евтина наливна ракия", отсече вицепремиерът, като подчерта, че българските ресторанти са едни от най-хубавите в Европа.

До март кабинетът ще внесе в НС и законопроекта за шума, който ще даде пълни правомощия на МВР за контрол върху децибелите в заведения в курортите и в жилищни райони. Освен затваряне на обектите нарушители е предвидено и изземване на музикални уредби, предупреди Симеонов.

Според него след 4 г. протакане до лятото в сила ще влезе и единната система за туристическа информация, чрез която НАП и полицията ще получават онлайн в реално време информация за всеки настанен в страната турист.

"Така ще се свие сивият сектор, но и ще се гарантира сигурността, тъй като е важно да не допускаме второ Сарафово", подчерта Валери Симеонов. Скоро страната ни ще защити и оригиналните си продукти, традиции, събития и обекти чрез Закон за българските ценности и уникати, анонсира той.

Министерският съвет работи по проекта, който предвижда създаването на общински, облестни и национален регистър. Включените в тях ценности ще бъдат патентовани. "Така ще спрем масовата имитация на българското кисело мляко, както и практиката в Украйна и Русия да подвеждат, че салатите им са приготвени с български пипер", даде примери вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле