Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

Дворът на кирилицата приюти патриарх и митрополит

Вижте разяснителния клип на ЦИК за местните избори (ВИДЕО)

Барние: Последните предложения на правителството на Борис Джонсън за Брекзит са неприемливи

Бейби бум в зоопарка на Бургас Страстна любов въртят коронованите жерави

Коронованите жерави

В пространствата му има над 60 вида уникални и интересни животни

Истински бейби бум има в Бургаския зоопарк. Най-голямата атракция, която спира дъха на деца и възрастни, са петте полярни вълчета- бебета, които са се родили малко преди Великден. Те все още си нямат имена, които се предполага да им дадат осиновителите им.

„Осиновяването на животни е, когато определени хора или фирма поемат разходи за храната и отглеждането. В такива случаи се слагат табелки на клетките, че примерно това вълче или тази лама са и под техни грижи и осиновителите им се казват еди как си. Вълчетата все още никой не ги е видял, тепърва ще има желаещи да им станат осиновители и кръстници. Майка им е под покровителството на една руска компания и затова има име, дадено и от тях – нарекли са я Амига“ – това разказва Кръстьо Дъбов. Той е създателят на зоопарка, а по професия е учител по биология.

Зоопаркът се намира близо до бургаския квартал „Рудник“ и съвсем наскоро получи лиценз. Няколко години преди това бе зоокът. Заема територия от над 25 декара, а в пространствата му има над 60 вида уникални и интересни животни, 460 на брой.

„Преди няколко дни, при обезпаразитяването, бяхме постоянно покрай тях – бебетата-вълчета и родителите им, докато успеем да ги отлъчим, за да останат сами малките. Мамихме ги с месо, с какво ли не и въпреки всичко два дни ни въртяха на пръста си. Умни са и разгадаха намеренията ни. Когато майката се хранеше, бащата отиваше при вълчетата и обратно. А нашата идея бе да ги затворим и двамата, за да можем да влезем вътре. В крайна сметка успяхме“, обяснява собственикът на зоопарка.

Белите вълци родители са тук от три години. Предвижда се волиерата им за в бъдеще да се разшири – да стане декар и половина – два. Тази година за пръв път между Амига и партньора u са започнали брачните игри.

Радостното събитие с раждането на малките полярни вълчета, станало на Велика събота, е добър знак. Направо си беше сензация, радват се служителите в зоопарка. И разказват, че вълците живеят в землянка, досущ като в гората, отгоре затрупана с дървета и пръст, направена за животните в почти естествен вид. Вълчицата, преди да роди, удълбочила още землянката, след това оскубала козина от себе си и направила мястото като топло гнездо.

„След раждането, с приспособление „влизахме“ в дупката, за да видим какво писука вътре и така наблюдавахме малките мърдащи същества. Амига е първескиня, затова не смеехме да ги местим, или да ги оставяме в друго помещение, за да не изостави вълчетата. Едва преди няколко дена направихме първото вътрешно обезпаразитяване, за което разказвам. Всъщност тогава видяхме, че са пет броя и женски, и мъжки екземпляри – порода „бял полярен вълк“.

Когато вълчетата са малки, те още не са бели, раждат се в сивкави тонове, това е защитна окраска, за да може, ако излязат от хралупа или бърлога, където са, да бъдат защитени, разказва учителят по биология Дъбов.

В новия зоопарк, постоянно има бебета. Съвсем наскоро се е родило трицветно малко пони – в сиво черно и бяло, много красиво. Преди седмица са се родили и пет миещи мечета или енотчета, до седмица чакат носати мечета, дори майката вече е отделена и всички тръпнат кога ще се появят бебетата.

Кенгуруто е бременно. Торбичката му шава, скоро ще се покаже главичка.

„Чакаме и ламите да раждат, паунчета се излюпиха, ще има още. След като се размножават животните, значи се чувстват добре тук“, заключава Кръстьо Дъбов.

Що се отнася до любовта – двойката короновани жерави тук са ненадминати по страст, грация и красота. Те са вече тригодишни и догодина ще се чакат бебета и от тях. Това са жерави, големи колкото щъркели, с корони-пухчета на главите. На всеки 30 секунди те се целуват, чистят си короните един друг, ухажват се.

Единият върви, другият е залепен до него. Красота, която е неописуема, просто трябва да се види, разказват посетилите на зоопарка.

Сред другите интересни животни са камилата Бейби, която е бяла двугърба камила. Тя в момента си сменя козината. Преди тук имаше друга – Шейха, но е дадена в друг зоопарк.

Петте вълчета също едва ли ще останат край Бургас. Седем вълци за един зоопарк са твърде много. Повечето от тях вероятно ще бъдат заменени за други животни от други зоопаркове. Сега обаче са още бебета и няма посетител, който да не се любува на пухкавите сивички топчици.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.