Беларускиня с дебют в каяка за България

Беларускиня ще направи дебют за България на световното в Сегед (Унгария), в опит да спечели олимпийска квота. От 2 години Александра Гришина е у нас, но едва от този сезон има право да се състезава за страната ни, след като получи наш паспорт и разрешително от родината си.

26-годишната Александра е двукратна световна вицешампионка в двуместния каяк, два пъти е №1 в Европа - при дуетите, както и в четворката.

Шампионатът стартира в сряда, а Гришина ще гребе на едноместен каяк 500 метра, като първите 5 в дисциплината взимат квоти за Токио 2020.

Тя ще пробва и двойка с опитната Даниела Недева, където първите 12 също печелят квоти.

България ще има още 7 лодки. Сред тях са и най-добрите ни състезатели. Световната и трикратна европейска шампионка Станилия Стаменова ще преследва място на игрите на 200 м кану. В Сегед тя ще бъде с легендарния

Николай Бухалов, който я изведе до №1 в света през 2015-а, а отскоро е и президент на федерацията.

Същевременно добра новина застигна Станилия в навечерието на мондиала. Основната й конкурентка Лоренс Венсан-Лапуан (Канада) е дала положителна допинг проба и няма да стартира в Сегед. Канадката има 11 световни титли, като 6 от тях са на 200 метра.

В нашия състав е и световният вицешампион в каяка Мирослав Кирчев (1000 м), който ще преследва място на трета олимпиадата.

В каяка ще стартират още Кристиян Душев (200 м), Веселин Вълчанов на неолимпийската дисциплина 5000 м, както и кануистът Ангел Кодинов (1000, 500 м). България ще има и два четворки в каяка – на 500 и 1000 метра.

Коментари

Задължително поле