Беларускиня с дебют за България в каяка

Беларускиня ще дебютира за България на европейското по кану-каяк в Пловдив (14-16 юли). Анастасия Лавренова ще стартира на двойка с Даниела Недева, която се върна в отбора след майчинство. Миналата година 19-годишната каякарка спечели сребро на първенството на континента за девойки в Пловдив. И тогава треньорът Евгени Недев реши да я привлече в отбора. Лавренова има разрешение от Беларуската федерация да се състезава за България на европейското, но според реграмента, ако иска да гребе и на световно, ще трябва да има наш паспорт.

Преди това Даниела се състезава с натурализираната унгарка Береника Фалдум, която прекрати кариера.

Дебют при жените ще направи и Олимпия Душева, дъщеря на Огняна Душева, бронзова олимпийска медалистка от Сеул 88. Тя ще стартира на двойка с Пламена Съйкова, а майката е треньор на дуета. Нейният брат Кристиян Душев ще мери сили на едноместен каяк 200 м.

България ще бъде представена от общо 8 лодки, като в тима са и фаворитите Станилия Стаменова, Мирослав Кирчев, Ангел Кодинов.

У нас пристигат 750 състезатели от 36 държави. В надпреварата ще се включат и 72 паракаякари. Бюджетът на първенството е 400 000 лв. А медийният интерес към шампионата е солиден. У нас пристигат 40 чужди журналисти, а 8 телевизии ще излъчват на живо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт