Апелативният съд в Търново насрочи дело срещу полицейски шеф разгласил държавна тайна Ваньо Димитров осъден на първа инстанция за чадър над наркогрупа

Статистиката: Загуба с 0:3 означава провал в първенството

Тръмп: Мексико ще плати пряко или непряко за стената по южната граница

Арнаудова: Над 500 лица не изтърпяват наказанията си „лишаване от свобода“ или „доживотен затвор“

Младежи биха автобусен шофьор заради забележка

Брижит Бардо окачестви като лицемерни твърденията на някои актриси за сексуални посегателства

Ангелкова пред National Geographic: България е с потенциал за СПА столица на Европа, европредседателството е шансът ни да я покажем

Украински моряци бедстват на кораб без храна и заплати

Рецидивист в домашен отпуск се гаври с пенсионерка

Национал на Нигерия в „Локо“ (Пд)

22-годишен преби до безсъзнание момичето, с което живее

Няма основания за грипна ваканция във Велико Търново

Георги Гатев остава без достъп до секретна информация

Жена изгоря в пожар

Зелените пробутват текст, който блокира втория лифт

Белгийските политици се разбраха за СЕТА, Валония подкрепя

СЕТА е обект на критики и протести в Европа.

Белгийските политици са постигнали консенсус по отношение на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, което с дни беше блокирано заради съпротивата на една от провинциите на страната, съобщават световните агенции.

Премиерът Шарл Мишел заяви пред журналисти, че ръководителите на различните региони и езикови общества са изработили общ текст, в който ясно са уредени спорните въпроси за вноса на земеделски стоки и международната арбитражна система, залегнали в документа.

Останалите 27 страни от ЕС подкрепят споразумението, известно като СЕТА, което силно облекчава вноса и износа с Канада. Френскоговорящата аграрна провинция Валония обаче се противопостави заради съмнения, че договорът ще наводни европейския пазар с некачествена продукция, „вратички” в него ще позволят на компании от целия свят да се представят за канадски и те след това ще могат да съдят държави в арбитражни съдилища.

Новият вариант, предложен от Белгия, ще трябва да бъде приет от всички членки на ЕС, преди да се стигне до подписване на СЕТА.

Дали ще се стигне обаче до парафиране на споразумението обаче не е сигурно. Преди дни канадският министър на търговията си тръгна от Брюксел с коментар, че ЕС се е показал „неспособен” да постигне единна позиция по отношение на документа. Вчера канадският премиер Джъстин Трюдо отмени визитата си в Белгия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.