Белгия даде заявка да превъоръжава пехотата ни

Бойна машина на френската фирма “Некстър”, която също участва в конкурса, с купол и 30 мм оръдие, на белгийската компания

Куполите и оръдията на John Cockerill Defense имат жизнен цикъл до 50 г. при високо качество

Проектът е за 1,5 млрд. лв. с ДДС

Белгия даде заявка, че иска да участва в проекта за модернизация на Сухопътните ни войски. Най-голямата белгийска фирма в областта на отбранителната индустрия John Cockerill Defense официално обяви, че се включва в конкурса на военното министерство за реализация на проекта, след като бъде даден старт на тръжната процедура. Компанията е основана преди 200 години и днес разполага с 5600 служители, като годишният и оборот е над 1 млрд. евро. John Cockerill е единствената компания в света, която произвежда бойни куполи, проектирани на модулен принцип. Това означава, че бойната машина може да променя калибъра на оръдието си. Времето за смяна на оръдие, например на калибър 30 мм с калибър 40 мм е 1 час, но добре обучен и натрениран екипаж го прави за 10 мин.

Белгийската компания работи с България от 2010г. Тя използва български доставчици за нейните продукти. Българската “Оптикс” доставя за нея системите за прицел и електронно наблюдение.

“Нашите куполи предоставят най-високо качество през целия жизнен цикъл на бойните машини, който е от 30 до 50 г.”, заяви Беър Мидкиф, вицепрезидент на компания за Централна и Източна Европа.

Проектът за превъоръжаване на Сухопътните ни войски е на стойност почти 1,5 млрд. лв. Той предвижда придобиване на 150 бронирани машини, от тях 90 са бойни, а останалите специални и спомагателни.

Коментари

Задължително поле