Белгия: Не всички връщания на мигранти към България са отменени

Снимка: Архив

Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен уточни, че не всички връщания на мигранти към България са отменени, съобщиха местни медии.

Франкен е коментирал трите решения на Съдебния съвет за чужденците в Белгия, според които трима непълнолетни и непридружени афганистанци не трябва да бъдат връщани в нашата страна "в никакъв случай". Съдебната инстанция възприема, че в България тези афганистанци не могат да се надяват молбите им за убежище да бъдат разгледани справедливо. Съдията добавя, че условията за прием на мигранти в България са незадоволителни.

Държавният секретар пояснява, че това съдебно решение се основава на установените условия в българските бежански центрове през 2015 година. Франкен допълва, че нито Върховният комисариат за бежанците към ООН, нито Съветът на Европа призовават за налагането на мораториум върху връщанията на мигранти към нашата страна.

Белгийски медии коментират, че становището на съдебната инстанция създава прецедент в неизпълнението на политиката на ЕС в областта на убежището. Според правилата на ЕС молбите на мигрантите за предоставянето на бежански статут трябва да бъдат разглеждани от държавата, от която те са влезли в Общността.

Тримата мигранти са подали молби за закрила в нашата страна. Българските власти са снели пръстовите им отпечатъци, както предвиждат процедурите. България е изразила пълна готовност да приеме тримата афганистанци обратно. Медиите определят случая като "странен прецедент", особено защото тримата младежи не попадат в описанието за "уязвими", а са в добро здраве.

През 2014 г. предишният белгийски държавен секретар по убежището и миграцията реши временно да не бъдат връщани бежанци към България заради лошите условия в приемните центрове. Решението тогава бе свързано с призива на Върховния комисариат за бежанците към ООН да не прилага към България регламента на ЕС, според който бежанците следва да бъдат връщани в страната, от която са навлезли в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа