Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

Белгия: Не всички връщания на мигранти към България са отменени

Снимка: Архив

Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен уточни, че не всички връщания на мигранти към България са отменени, съобщиха местни медии.

Франкен е коментирал трите решения на Съдебния съвет за чужденците в Белгия, според които трима непълнолетни и непридружени афганистанци не трябва да бъдат връщани в нашата страна „в никакъв случай“. Съдебната инстанция възприема, че в България тези афганистанци не могат да се надяват молбите им за убежище да бъдат разгледани справедливо. Съдията добавя, че условията за прием на мигранти в България са незадоволителни.

Държавният секретар пояснява, че това съдебно решение се основава на установените условия в българските бежански центрове през 2015 година. Франкен допълва, че нито Върховният комисариат за бежанците към ООН, нито Съветът на Европа призовават за налагането на мораториум върху връщанията на мигранти към нашата страна.

Белгийски медии коментират, че становището на съдебната инстанция създава прецедент в неизпълнението на политиката на ЕС в областта на убежището. Според правилата на ЕС молбите на мигрантите за предоставянето на бежански статут трябва да бъдат разглеждани от държавата, от която те са влезли в Общността.

Тримата мигранти са подали молби за закрила в нашата страна. Българските власти са снели пръстовите им отпечатъци, както предвиждат процедурите. България е изразила пълна готовност да приеме тримата афганистанци обратно. Медиите определят случая като „странен прецедент“, особено защото тримата младежи не попадат в описанието за „уязвими“, а са в добро здраве.

През 2014 г. предишният белгийски държавен секретар по убежището и миграцията реши временно да не бъдат връщани бежанци към България заради лошите условия в приемните центрове. Решението тогава бе свързано с призива на Върховния комисариат за бежанците към ООН да не прилага към България регламента на ЕС, според който бежанците следва да бъдат връщани в страната, от която са навлезли в Европа.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Според правилата на ЕС молбите на мигрантите за предоставянето на бежански статут трябва да бъдат разглеждани от държавата, от която те са влезли в Общността.“ – а германските и другите европейски лицемерни демократи реваха срещу гърците кога спираха лодките…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.