Белгия обяви обществена поръчка за нови изтребители

Франция предлага на Белгия засилено сътрудничество в отбраната, което включва съвместно използване на френските бойни самолети „Рафал“ и общи военни учения. Белгийското правителство трябва да реши дали да сключи директна сделка с Франция, или и да спази обявената по-рано процедура, съобщи БНТ.

През март тази година Белгия откри процедура за замяната на остарелите изтребители F-16. Срокът за подаване на оферти беше до полунощ на 7 септември. Първоначално се смяташе, че белгийците ще трябва да избират между американските F-35, британските „Юрофайтър Тайфун“, френските „Рафал“ и шведските „Грипен“.

Бюджетът на страната за 34 нови самолета е близо 3,6 милиарда евро.

Шведите обаче въобще не предложиха оферта, а Франция изненадващо направи алтернативно предложение. В духа на новата европейска политика за засилено сътрудничество в отбраната, Париж поиска от Брюксел да изостави процедурата си и двете държави да сключат междуправителствено споразумение.

Френски медии коментират, че французите са недоволни от обявената от Брюксел поръчка и смятат, че тя е написала така, че да бъде спечелена от американците. Белгийците обаче се опасяват, че под предтекста на новата европейска политика за сигурност, французите просто искат да заобиколят обявената поръчка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа