Белгия световен шампион в България

Белгия стана световен шампион по футбол поне в България. За пети път поред БФС и Столична община организираха мондиал, в който участват 32 отбора от различни софийски училища. Най-силни бяха „белгийците“ у нас. На финала те победиха Южна Корея с 1:0. Шампионите са от 40 СУ, а загубилите – от 42 ОУ.

Арена на българския мондиал бе националният стадион „Васил Левски“. Участниците са на възраст 9 или 10 години. Училищата се избират по предложения на Столична община, която е основен партньор на БФС в състезанието.

Турнирът бе открит от спортния министър Красен Кралев. А на финала присъстваха вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов, националният селекционер Петър Хубчев, шефът на аматьорската лига Румен Вълков и Тодор Чобанов, заместник-кмет на столицата по култура, образование и спорт. Дойдоха представители и на почти всички посолства, които имат отбори на голямото световно първенство в Русия, което стартира на 14 юни.

340 малчугани се включиха в уникалната надпревара на най-големия стадион у нас. Проявата е посветена на деня на детето. Съдействие оказаха Министерството на спорта, Министерството на външните работи и Национална спортна база. Идеята е турнирът да подкрепи програмата „София – европейска столица на спорта през 2018 година“.

Коментари

Задължително поле