На 19 февруари 2019 да почерпят

Възход на крайнодесните на изборите за ЕП (обзор) Десницата и левицата остават първи сили, сочи проучване на Европарламента

Над 1000 души почетоха паметта на убития Валери Дъбов в Кюстендил

Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Инспектираща група от Руската федерация е на посещение у нас

Бързите кредити намаляха с 11% Хората се обръщат за финансиране към банките

Александър Симов: БСП няма да сключва предизборна коалиция с АБВ

Търсят още над 300 тол полицаи Средната заплата за длъжността е между 1100 и 1300 лв

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Ексдепутатът от ДПС Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата за 10 800 лева Бившият народен представител бе съден и оправдан по дело за обществена поръчка в Благоевград

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 февруари 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Пророческите слова на Апостола изискват отговор с дела, не с празни думи

19-годишният Алекс от Гольовците се предаде (обзор) Каракачанов: Кой възпита безнаказаност у убийците?

41-годишен катастрофира в дърво след преследване с полицията

Данъчните продават пушки Най-ниската цена е 290 лв.

“Белите аборигени” не са свикнали с битките Миграцията и „новите бедни“

Един от основните проблеми на модерната Западна Европа е огромният приток на мигранти. Това се дължи отчасти на политиката на изключването на образованото и разглезеното бяло население от африканците и дивите араби и отчасти на икономиката. Защото бялото население категорично отказва да работи на нископлатени работни места. А защо?

Работата е в това, че приетата в началото на 80-те години, концепцията за стимулирането на „средната“ класа, възприета като източник за гарантирано крайно търсене на работна ръка, доведе до това, че вече две поколения американски и западноевропейски граждани живеят в рамките на типичния стандарт само на потребление. Те може би не ги заработват там, откъде идват, но получават парите, а за две поколения това е много. Особено за онези, които си спомнят какво беше преди, но вече се пенсионираха. Спомнете си „рейгъномиката“, въведена през 1981 г.

И тъй като стандартът е въведен, цените поради кризата растат, а стимулирането на търсенето става все по-трудно, тази „средна“ класа, по-точно най-малко успешните нейните представители, които днес са около 50%, попадат в трудна ситуация. Не искат да работят на нископлатени работни места, защото стандарта им няма да бъде осигурен, а високоплатени просто няма. Младежта дори няма необходимата квалификация, защото, ако човек не е работил никъде преди своите 30 години, той вече няма да може да работи – просто няма формирани съответните умения. Е, до 40 години те могат и да се „научат“, а след това какво?

Тъй като нископлатената работа не е изчезнала, някой трябва да я върши. И за нея са необходимите мигранти, чийто стандарт на потребление все още не е формиран. Вярно е, че и те имат свои собствени проблеми, но повечето от тях искат да имат храна и покрив над главите си, без изобщо да работят, и тук властите имат различни илюзии. Но няма никаква илюзия за това, че мигрантите формират свои общности, които започват да се борят за техните „права“, а тук също не е много ясно какво може да се направи с тях в рамките на модела на „либералната демокрация“ и на „толерантността“.

До 1981 г. ситуацията беше ясна. Имаше доста голяма част от населението, която всеки ден се нуждаеше от храна… И беше готово на всичко за работа. Но кризата от 70-те и „ужасния“ Съветски съюз уплашиха Запада по такъв начин, че те изобретиха „рейгъномиката“ и тези хора от населението на страните на „Западния“ проект почти изчезнаха. Е, с изключение на откровените маргинали, на които никога не можеше да се угоди. И затова тук се появи нуждата от мигранти.

Бедата е в това, че в настоящата ситуация икономическият модел не може да осигури „средна“ класа, а типичният модел на потребление вече е невъзможен. Но СССР вече го няма, и затова може просто да се върне модела от средата на века и да се премахне „средната“ класа, след като необходимостта от нея вече е преминала. Но нуждата е не само политическа, а и икономическа и тя е необходима, за да се осигури търсенето, без което икономическият модел не може да се „затвори“, а парите няма да се върнат на производителите и инвеститорите. И тогава, къде да ги поставим, тези бивши „ученици от средните училища“, с техните нужди и идеи за живота?

Вече съм писал за „новите бедни“, чието образование и представите им за демокрацията, правата на човека, правната култура и т.н. изобщо не отговарят на социалния им статус, към който се стремят. Но това е нищо, в сравнение с това, че те също ще трябва да се състезават в работата „за храна“ с мигрантите, които са много по-брутални от тях, и нямат никакви илюзии за демокрация. Така положението на тези слоеве от „белите аборигени“ става изключително трудно, още повече с това, че те не са свикнали с битките. Но, от друга страна, тези слоеве са идеалната хранителна среда за развитието на различните видове фашистки идеи.

Не трябва да се мисли, че финансистите, които контролират политическия модел на Западна Европа, не мислят по тези теми. Една от идеите е въвеждането на „основен“, безусловен доход за всички граждани. Да последват примера на Римската империя. Трикът, разбира се, не е нов, но Рим имаше сребърни мини в Испания, а какво имат настоящите финансисти? Печатница за пари? Но с тази печатница вече започнаха и в бъдеще нуждата от пари само ще се увеличава. Не, този трик определено не работи.

А на хоризонта няма нищо ново. Броят на мигрантите ще продължава да нараства, тъй като е невъзможно да се премахне либералната демокрация, докато все още съществува нейната люлка, средната класа. А когато тя изчезне, вече ще има толкова много мигранти, че тяхното приобщаване няма да е никак лесно. И какво тогава? Въпроси, въпроси… И най-важното, много от тях дори не могат да бъдат формулирани в ситуацията на глобална толерантност.

Като цяло светът навлиза в изключително опасен период и нещо трябва да се направи по този въпрос!

 

Ограничаване на въглеродния двуокис? Глупости!

А ако вземем под внимание и промените в климата и ускоряването на потока от мигранти… Не мислете, че съм застъпник на различните глупости за ограничаването на въглеродния двуокис или метана и начините да се влияе върху тях. Само един вулкан ще изхвърли толкова, колкото човечеството не може да изхвърли за една година. Да, има затопляне, и върху него е невъзможно да се повлияе и от това трябва да се изхожда. Ако всичко е погрешно, тогава благодарете на Бога. Но е напълно възможно, че всичко може да е точно така и тогава притокът на мигранти към Западна Европа ще нарасне рязко. Това в комбинацията с горепосочените обстоятелства ще направи ситуацията още по-трудно управляема.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Има нещо вярно, но е пропуснато основното.
  Задръстването с емигранти на Западна Европа не се дължи само на отказа на „белите“ да заемат нископлатени длъжности, а предимно на нарастващия демографски дефицит в страните, от десетилетия поразени от неолибералните „ценности“.
  Какво стана с европейското семейство? В условията на равенство между половете и сексуална революция от бардашки тип, масово се прилага временно „съжителство“ с различни партньори. И няма време и условия за раждане и възпитаване на деца.
  Липсата на домашно възпитание за малкото родени деца води до публичното им възпитаване, което изключва семейство и ангажименти с деца. Така се създава един социален процес на лавинообразно увеличаване на демографския дефицит. В резултат, за набавяне на работна ръка политиците прилагат най-лесния и ефектен за дадения момент начин – попълват дефицита с емигранти.
  Питате какво ще стане по-нататък? Ами то е очевидно: създават се ислямски общности, които от хилядолетия са неподатливи на либерални „ценности“. Поради това те имат висок демографски потенциал. След 2-3 десетилетия местните ислямски общности, допълвани от принудително приеманите нови емигранти ще се окажат мнозинство. По мирен път – чрез избори – или по насилствен път – поради наличие на маса млади ислямисти, ще се установи държавно управление, с насоченост към обичайната за исляма форма – халифат (или с друго наименование). В такива случаи ислямските общности се очистват от разврата и пороците чрез въвеждане на шериата. Към края на този век е малко вероятно на картата на Европа да останат наименования като Франция, Германия, Британия, Холандия и пр. За сега страните от Източна Европа имат известен шанс да оцелея, ако успеят да възстановят моралните норми – характерни за класическото европейско семейство, да възстановят организацията на семейството от мъж и жена – с Глава на семейството – и ако успеят да направят това преди необратимото навлизане в етапа на безусловно срутване на раждаемостта.

 2. Напълно съм съгласен.
  И друго да допълня. Западното общество финансира процеса на заместване на собственото си население с мюсюлмани и черни чрез предлагане на щедри социални помощи. Те от своя страна не могат да бъдат спрени от никоя политическа партия защото никой няма да я избере. А кой е най големия пул от избиратели които определят съдбините на нацията ? Това са наети на работа хора които във всеки момент могат да изпаднат от работещото съсловие и тогава трябва да имат подкрепа от социалния фонд. А защо тоя пул от хора определят съдбините на нацията ? Защо те да не се определят от тия които допринасят най много за възхода на икономиката-тия които плащат най много данъци и на практика плащат сметката на либералите но са малцинство което няма думата.
  Затова предлагам пропорционална изборна система-колкото по вече данъци плащаш, толкова по вече гласове да имаш на изборите при гласуване.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.