Белият дом и Пекин кръстосаха шпаги за острови

Китай предупреди Вашингтон, че няма да се откаже от претенциите си в Южнокитайско море, след като Белият дом обяви, че ще защитава американските и международните интереси там, предаде АФП.

Това стана на фона на призив от китайския в. “Глобал таймс” Пекин да подсили ядрения си арсенал, за да “принуди САЩ да го уважават”. Изданието на компартията посочи, че появили се в социални мрежи снимки на разположени на североизток в Китай междуконтинентални ракети DF-41 (обсег 14 000 км и 10-12 бойни глави) били сметнати за отговор на Китай за “провокативни изявления” от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Китай догражда острови в Южнокитайско море, някои от които с потенциално военни цели, за които говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза в понеделник: “Ако те са в международни води, ще осигурим защита на международните интереси от вземането им от една страна”. А миналата седмица номинираният за дипломат №1 Рекс Тилърсън заяви, че изграждането на бази на тях е незаконно и сравни това с руското анексиране на Крим.

“Китай има неоспорим суверенитет над островите в Южнокитайско море и прилежащите води”, отвърна вчера Хуа Чунин, говорителка на МВнР в Пекин. Тя добави, че страната й “твърдо ще защитава правата и интересите си”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят