Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Красимир Вълчев: Няма да се отменя учебната програма по история за 10-и клас

Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Започна разследване на причините за смъртта на Долорес О’Риърдън

Димитров: Жегата? Все едно си бях в България

Григор взе реванш №1

Илияна Йотова ще открие дискусия за бъдещето на ЕС

Михаил Попов: С усилията на всеки един от състава на Сухопътните войски затвърдихме постигнатите способности

Емил Караниколов: Продължават да намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Закон “Стоп Сорос” бори нелегалната миграция в Унгария Приходи на НПО от чужбина ще бъдат облагани с 25% данък

Белият дом спира хранилката на зелените

След инаугурацията на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп от сайта на Белия дом веднага изчезнаха няколко страници, сред които досегашната политика по климатичните промени. На нейно място вече беше обявявен нов „Енергиен план, поставящ Америка на първо място“.

Администрацията на Тръмп възнамерява да елиминира Плана за климатични действия и други екологични инициативи на Барак Обама, за да подпомогне американския добив на петрол, газ и въглища. „Така в следващите 7 години ще вдигнем заплатите на работниците с общо 30 млрд. долара и с увеличените бюджетни приходи ще ремонтираме пътища, училища, мостове и обществена инфраструктура и ще намалим сметките на ток и отопление“, се казва в съобщението.

Белият дом обявява, че „трябва да се възползваме от около 50 трилиона долара неизползвани резерви от петрол, газ и техните шистови находища, особено във федералните територии, които притежава американският народ“. Очаква се още тази седмица Доналд Тръмп да използва президентските си правомощия за одобрение на молби за строителство на нови тръбопроводи.

В изявлението се добавя още, че новата администрация ще освободи САЩ от зависимостта от вносен петрол и „има намерение да поддържа технологиите за „чисти въглища“ и да възроди американската въгледобивна индустрия, която страда прекалено дълго“.

Учени казват, че изгарянето на въглища, петрол и газ е една от движещите сили за глобални промени на климата и крайности във времето. На сенатско изслушване през седмицата Скот Прюит, кандидатът на Тръмп за Агенцията за защита на околната среда, изрази съмнение в научните данни зад тезата за климатични промени и каза, че регулациите на институцията не бива да пречат на икономическото развитие.

Климатичният план на Обама предложи намаляване на емисиите в САЩ от въглероден диоксид чрез защита на горските масиви и увеличено използване на възобновяеми енергоизточници. По време на кампанията си Тръмп казваше, че тезата за ефекта от човешката дейност върху глобалното затопляне е измислица, даваща конкурентно предимство на китайците. Освен това той не изключи да оттегли САЩ от Парижкото глобално споразумение за борба с климатичните промени, в което се включиха почти 200 държави. След победата той смекчи тона и каза, че е готов да изслуша всякакви мнения по въпроса.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Печалбите на Капитала са по-важни от здравето на хората и оцеляването на Човечеството.

  2. Тръмпи нема а му свърши мандата много добре май… май че го изгонат преждевременно…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.