Ето кои са симптомите на Covid-19, наблюдавани от българските медици

Валежите спират, очакват се температури до 14 градуса

САЩ са платили за медицинската помощ от Русия в борбата с COVID-19

30 вече са излекуваните от Covid-19 у нас, има два смъртни случая (ВИДЕО) 28 са новите положителни проби за коронавирус, общо стават 477

Парламентът ще разглежда днес предложението за удължаване на извънредното положение

141 години от обявяването на София за българска столица

Потенциална ваксина срещу COVID-19 е била тествана успешно върху мишки в САЩ

Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Заразените с коронавирус по света са над 1 милион

На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Николай Киров – Белият стратег

Навръх 24 май „Ботев” спечели за трети път в 105-ата си годишна Купата на България. На финала бе сразен хегемонът „Лудогорец”. Приказката в жълто-черно не свършваше. Тепърва започваше. „Ботев“ започна да бродира по европейските терени. На фона на сивия ни футбол триумфите на „Партизани“ и „Бейтар“ (с 40 млн. евро бюджет) са като бяла лястовица. Архитектът на всичко това се нарича Николай Киров. В Пловдив е известен като Белия стратег.

За 11 месеца начело на „Ботев” Киров се нареди до най-успешните треньори в клуба – Никола Щерев, Георги Генов, Васил Спасов, Динко Дерменджиев и Иван Глухчев. А Белия стратег дойде наистина куриозно. „Ботев“ го назначи 0:1 от „Верея“ и оставката на Николай Костов. Всъщност не Киров бе фаворитът на ръководството. Треньор трябваше да стане Николай Митов, чийто стол в „Левски“ злокобно се клати днес. Но още на първата тренировка феновете го изгониха безвъзвратно.

botev
Президентът Ангел Палийски сложи Киров като временен вариант. Търсеше се известен и опитен треньор. Само на 42 години Белия стратег показа, че не може да е… временен. Спечели уважението и на най-претенциозните фенове.

„Приех предложението на „Ботев”, без да се замисля. – казва Киров. – Точно в тази трудна обстановка и в тежък момент бе важно кадрите на клуба да помогнат. От няколко години работя тук като директор на детско-юношеската академия и познавах добре ситуацията и качествата на талантите, както и на тези от първия отбор.”

Белия и екипът му, включващ Иван Кочев, Атанас Николов и Тодор Попов, заедно с мениджъра Асен Караславов, запретнаха ръкави. С футболисти от шест националности те създадоха колектив, който живее и мисли само за „Ботев“. Тук няма традиционното деление на българи и чужденци. Дори чепатият Омар Косоко вече не е Мистър Провал, а лидер, който скоро ще напълни клубната каса. Всичко това е дело на Киров. Дори Косоко бе предпочетен пред Жуниор Мапуку, който отиде в „Левски“. Ясно е в момента кой обира овациите.

kirov-2
Освен с интелигентния си подход и спокойствие Киров успя да спечели футболистите на „Ботев” и с умението си да разузнава до перфектност всеки един противник. Да дава кратки, ясни и точни указания на играчите, за да неутрализират съперника и да покажат възможно най-доброто, на което са способни. За разлика от свои предшественици Белия не робува на една и съща тактическа схема, а избира най-подходящата. Способен е да я промени в хода на мача, ако нещата се объркат. В „Ботев“ твърдят, че Киров се нуждае от 15-20 минути наблюдаване на отбор, за да разкрие слабостите му. И след това с прости думи да ги предаде на отбора си.

Киров и Димитър Димитров-Херо са единствените треньори у нас, за които е плащана трансферна сума. Това стана на 13 юни 2007 г., когато тогавашният президент на „Спартак С-94” Георги Колев брои 20 000 лв. на съгражданите си от „Марица”. Именно в родния си клуб Киров направи първите си стъпки не само във футбола като вратар, но и по-късно като треньор.
Само на 27 години стражът се отказа след мач за „Добруджа“ срещу „Локомотив“ (Пд). Идва кръстопътят – професията на главен счетоводител или футбола. Изборът днес е ясен. Първо помощник, после старши в „Марица“. Следва престой в „Спартак С-94“ и накрая шеф на школата на „Ботев“. Там Киров успя да съчетава работата и на помощник в първия тим – първо на Велислав Вуцов, а после на словенеца Ервин Шиляк.

Сега „Ботев“ вече е евробоец редом с „Лудогорец“. Изживява много бели дни под ръководството на Белия стратег с перфектен английски. Дори Христо Крушарски, собственикът на големия градски съперник „Локомотив” (Пд), декларира, че ще стиска палци на „Ботев” да отстрани португалския „Маритимо”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.