Бензинът и дизелът вече са с 3 ст. нагоре

Пазарите на основните суровини и фондовите борси по света се успокоиха, но всичко ще зависи от развитието на военния конфликт в Украйна.

Финансовите пазари по света се успокоиха

Петролът поевтиня под 100 долара за барел

Цените на газа и пшеницата се понижиха

Цената на бензина А95 и на обикновения дизел нараснаха с 3 ст. за литър само за ден. Днес по бензиностанциите бензинът се продаваше средно за 2,59 лв. за литър, а дизелът - за 2,65 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net. Същевременно вече има бензиностанции, на които продава бензин А95 по 2,79 лв. и дизел по 1,82 лв. за литър.

Това поскъпване не е свързано с военната операция на Русия в Украйна. То щеше да се случи така или иначе, заради поскъпването на петрола преди началото на военните действия. Днес пазарите на основните суровини и фондовите борси по света се успокоиха, което показва, че инвеститорите не очакват разширение на военния конфликт.

Петролът сорт Брент поевтиня и днес следобед се търгуваше около 98-99 долара за барел, след като в началото на военната операция надмина нивото от 105 долара. Въпреки този сериозен спад петролът остава малко по-скъп спрямо нивото от преди началото на бойните действия.

Газът също поевтиня - до 119 евро за мегаватчас, при положение, че в предишния ден за малко надмина 145 евро за мегаватчас. Цената на газа в Европа обаче остава значително по-висока спрямо нивото от преди военната операция в Украйна от 87 евро за мегаватчас. Поскъпването на петрола и газа на международните борси тепърва ще оказва влияние на крайните цени на стоки и услуги. Положителната новина, е че засега пазарите се успокоиха, но всичко ще зависи от развитието на конфликта в Украйна.

Цената на пшеницата също се понижи и в петък следобед на стоковата борса в Чикаго се продаваше за 8,9 долара за бушел, при положение че предишния ден достигна 14-годишен рекорд от 9,3 долара. Така цената на пшеницата се понижи почти до нивото от деня преди началото на военната операция в Украйна.

Фондовите борси по света също реагираха положително. Основните индекси на борсите във Франкфурт и Мадрид днес следобед нараснаха с над 3%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика