Бензин и пропан бутан предизвикали адската експлозия в блока във Варна

Преди трагедията заподозреният загинал бивш полицай бил спокоен, уговорил си среща с приятели

Бензин и газ са предизвикали адската експлозия, която разтърси в понеделник призори бл. 302 във варненския кв. Владиславово. "Категорично е установено, че тя е станала причина за лумналия пожар. Става дума за т.нар. обемен взрив, който е характерен при наличието на висока концентрация на лесно запалими вещества в затворено пространство", съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Той допълни, че има доказателства, че дни преди трагедията заподозреният загинал бивш полицай Веселин Димитров е купил 30 л бензин и 11 л газ пропан-бутан. Обяснил, че са за колата му, която отдавна не бил карал и за домашни нужди.

Сред руините в апартамента на приятелката му Антоанета били намерени вещи с миризма на бензин. Мъжът е местил и мебели, като по този начин е увеличил силата на ударната вълна. Тя се е завихрила над двете газови бутилки в жилището, които оцеляха по чудо. "Ако се потвърди, че Веселин Димитров е произвел взрива, няма как това да е било случайно.

Пожаротехническата експертиза ще установи дали е така, или става дума за нещастна случайност като късо съединение на ел.мрежата", обясни окръжният прокурор.

Според него в продължаващия четвърти ден оглед на унищожените от стихията жилища участват и експерти от отряда за борба с тероризма към ГДБОП, според които няма данни да е била използвано взривно вещество.

Очаква се резултатът от ДНК-експертизата категорично да потвърди косвените данни, че жертвите са 66-годишният Димитров и 53-годишна съседка. Останките им бяха открити сред руините в два от най-пострадалите апартаменти на четвъртия етаж в блока.

Преди трагедията бившият полицай не давал признаци на отчаяние. Мъжът дори си уговорил среща с приятели за четвъртък. Въпреки тежката разлъка с дългогодишната си приятелка Антоанета, която си извадила заповед за защита заради домашно насилие, Веселин бил спокоен и дори имал планове за бъдещето, показали разпитите на негови близки и на човека, с когото последно е разговарял.

Коментари

Задължително поле