Бенчо Бенчев опитал да регистрира и собствена партия за изборите

Противно на признания на негов колега няма данни лично да е дарявал социалистите

Задържаният зам.-председател на бургаския общински съвет Бенчо Бенчев е опитал да регистрира и собствената си партия "Обединение Достойна България" за местните избори през 2015 г., показа справка на "Труд" в архива на ЦИК. В същото време самият той е в общинската листа на БСП от гражданската квота.

Опитът за регистрация е бил на 9 септември 2015 г., а на следващия ден партията е заличена от ЦИК заради недостатъчно валидни избиратели във внесената задължителна по закон подписка от 2500 души.

Бенчев става съветник с 286 преференциални гласа, с които успява да запази петото си място в разместената заради предпочитания листа.

"Обединение Достойна България" беше в списъка с 31 партии, за които преди година прокуратурата поиска прекратяване заради неучастие в избори в последните пет години. Партията на Бенчев все още не е заличена, показва справка в "Държавен вестник".

По думите на общинския съветник от БСП Чанко Мирчев пред БТВ, Бенчев е дарил няколко десетки хиляди лева на социалистите на последната предизборна кампания. Името на бизнесмена обаче не е в списъка на дарителите на "БСП за България" за парламентарния вот през 2017 г., нито на инициативния комитет на президента Румен Радев, нито на БСП за местните избори през 2015 г.

Коментари

Задължително поле