Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ: Срещаме се днес на кръстопът на историята

Когато Израел и САЩ са заедно, ние печелим, те губят. Ние ще спечелим. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в речта си пред конгреса на САЩ

Нетаняху заяви, че 7 октомври "ще остане завинаги тъжна дата" за израелците, сравнявайки го с атаките на 11 септември срещу Ню Йорк.

„Срещаме се днес на кръстопът на историята“, каза Нетаняху, като всяко негово изречение бе посрещано с бурни аплодисменти. 

По думите му иранската „ост на злото“ се изправя срещу САЩ, Израел и „нашите арабски приятели“.

„Това не е сблъсък на цивилизации, това е сблъсък между варварство и цивилизация“, каза той, като последваха още аплодисменти.

"Америка и Израел трябва да стоят заедно", добави той.

Нетаняху спомена Втората световна война и терористичните атаки от 11 септември в Ню Йорк, за да опише атаката на Хамас срещу Израел. Той отбеляза, че нападението е станало по време на еврейски празник.

„Започна като перфектен ден, а не като облак в небето“, продължи той, като разказа, че нападателите от Хамас са "изнасилвали жени, обезглавявали мъже и са изгаряли живи бебета".

Той аплодира израелските сили за това, че са спасили много заложници от Газа, а след това представи членовете на семействата на част от израелските заложници, които бяха в залата. Ноа Аргамани, която беше взета за заложник от Хамас и освободена от израелските сили при операция през юни, също бе в залата. Когато тя се изправи, конгресмените я аплодираха.

„Толкова сме развълнувани да сте с нас днес“, каза израелският премиер. Продължавайки да се обръща към семействата на заложниците, Нетаняху каза, че „няма да се успокои, докато всички техни близки не се приберат“.

Той заяви, че е активно ангажиран да осигури освобождаването на заложниците и благодари на президента Байдън за неговите „неуморни усилия в полза на отвлечените израелци“.

В залата присъства и войник от Израелските отбранителни сили (IDF), който също получи овации. Нетаняху каза, че когато видял атаките от 7 октомври, войникът е избягал осем мили до фронтовата линия, за да защити Израел.

До него е друг войник, мюсюлманин, беше приветстват от Нетаняху за неговата „огромна храброст“.

„Това са войниците на Израел“, заяви Нетаняху под бурните възгласи на членовете на Конгреса.

Премиерът отбеляза, че произходът на Израел е след нацисткия геноцид, извършен по време на Холокоста, отнел живота на шест милиона евреи.

„Заради раждането на Израел... еврейският народ вече не е безпомощен пред лицето на нашите врагове“, каза той.

„За Израел "никога повече" не трябва да бъде празно обещание“, каза той, напомняйки фраза, създадена след Втората световна война. „След 7 октомври никога повече не е сега."

Силни възгласи избухнаха, докато Нетаняху обясняваше, че израелските войници са „непреклонени, непоколебими и неуплашени“ и са „издигнати като лъвове“.

"Побеждаването на нашите врагове изисква както смелост, така и яснота", допълни той.

Коментирайки протестите извън залата на Конгреса, той заяви, че много от хората на площада "избират да застанат на страната на злото".

„Те трябва да се срамуват от себе си“, добави той, предизвиквайки бурни аплодисменти в залата, като председателят на Камарата Майк Джонсън се изправи.

 Нетаняху каза на протестиращите, че са "станали полезни идиоти на Иран".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка