Берачи и малки деца хвърляха череши заради ниските изкупни цени

„Държавата не може да определя минимална или максимална изкупна цена на черешите. Това е ставало по време на едно друго управление, преди доста време. Но ако има дисбаланс между цена и себестойност, държавата ще се намеси. Нека да бъдем наясно – държавата компенсира загуба на доход, а не загуба на печалба. 44% от себестойността на черешите се покрива от държавата със средство по различни схеми. За миналата години производителите получиха по 272 лева на декар” - заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров пред журналисти.

Той се срещна с протестиращите близо до пътен възел Стара Загора на автомагистрала „Тракия”. В протеста срещу ниските изкупни цени в размер на 0,70 – 0,80 лева за килограм, участваха обаче основно берачи на череши и много по-малко производители. На берачите се плащат между 0,35 и 0,40 лева за килограм.

„Ситуацията е плачевна – 0,70 лева изкупна цена за качествена продукция. Продаваме под себестойност и искаме помощ от държавата” – каза Петър Лазаров, който отглежда 380 дка с череши и сливи в старозагорските села Ракитница и Кирилово.

„Направи ми лошо впечатление, че на протеста няма представители на браншови организации. Те трябва да дойдат и заедно да решаваме проблемите, а не малки деца на по 5 – 6 години да хвърлят череши” – каза Цветан Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България