Бербатов атакува: Не смяната на треньора ще реши проблемите в националния отбор

Екипът на кандидат-президентът на БФС Димитър Бербатов излезе с позиция относно националния отбор: 

"За 17 години БФС смени 15 треньори на националния отбор!
Сега имаме нов треньор, чужденец, на когото се надяваме да възроди националния отбор!
Дали смяната на един треньор с друг ще реши проблемите на националния ни отбор?
Отговорът според нас е категорично "не"!
Всъщност истината е, че при докарването до това състояние няма никакво значение дали треньорът е българин или чужденец - единствената разлика между това националния отбор да бъде воден от българин или чужденец е, че на чуждестранния треньор заплатата ще бъде в пъти по-висока, но реално нищо няма да бъде променено във футболен аспект. 
Причината обаче не е в това, че няма специалисти, напротив. Има доказали се като успешни треньори, както мнозина български, така и чуждестранни специалисти.
Проблемът на националния отбор не се крие в треньорите и смяната на един треньор с друг няма да го реши, независимо дали треньорът е българин или чужденец! 
Отговорът на въпроса “Как ще решим проблемите на националния отбор” не е еднозначен, той е многопластов….
1. ДЮШ - всъщност всичко трябва да започне от там! 
Търсенето на решения за проблемите в ДЮШ не присъства като цел в идеите на управление на БФС, а именно там, при децата, започва всичко! 
Децата са тези, върху които трябва да се фокусираме, като всички ние трябва да сме наясно, че българският футбол е изпаднал в колапс и ще са необходими години, за да започнем да достигаме водещите нации. Но трябва да започнем от децата - програми, стратегии, бази, държавно финансиране, обучения и квалификации на треньорите, иновации, модернизация….
2. Аматоьрският футбол - от години БФС нехае за аматьорите. Моментите, в които футболният съюз търси контакт с аматьостките клубове, са моментите преди Конгрес. 
 ⁃ Липсва търсене на обратна връзка от БФС за проблемите на аматьорите.
 ⁃ Липсват програми за подпомагане и развитие на аматьорския футбол.
 ⁃ Липсва финансово подпомагане.
Има стотици примери във водещите във футболно естество държави, в които аматьор стига до националния отбор на дадена страна. Джейми Варди е прекрасен пример за това. Преди години в България също имахме пример пред очите си - Бисер Иванов, човек, тръгнал от аматьорски клуб, и стигнал до Левски и националния отбор. 
Футболът е система, верига, свързваща деца-аматьори-професионалисти, затова е важно да развиваме аматьорския футбол и да го подпомагаме.


3. Държавата - държавата не присъства по никакъв начин в подпомагането на футбола в България, всъщност през последните 15 години никой не е потърсил държавата за помощ. За 15 години никой управленец в БФС не изготви програма, стратегия, концепция за развитие на футбола и НЕ направи най-малкото усилие, за да покаже проблемите на футбола и да поиска средства от държавата!
Няма страна в световен мащаб, чийто футбол да се развива, и държавата да няма пряко участие и да не помага!
4. Промяна в структурата на управление на БФС - футболният съюз е управленския орган, ръководещ футбола в България. След като за 17 години БФС не успя нито веднъж да класира националния отбор за голямо състезание, е редно футболната ни централа да обърне внимание на управленската си структура!
В редовете по-горе описахме част от най-важните промени, които трябва спешно да бъдат наложени, но, за да тръгнем в правилната посока и един ден националният отбор пак да бъде фактор, със сигурност ще трябва да променим още много неща...
Младен Кръстаич е поредният треньор, към когото ще възлагаме надежди, че ще преобрази националния отбор, за съжаление, истината е, че смяната на един треньор с друг не е решение, а само прах в очите на милеещите за българския футбол...
Пожелаваме успех на българските момчета в предстоящите мачове на националния отбор!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ