Берковица се надява да получи копие от княжеския поднос

Красивата вещ е подарена на Батенберг в присъствието на Иван Вазов

Единият от подносите на княз Александър Батенберг, откупени от министър Боил Банов на търг във Виена, е бил подарен в Берковица в присъствието на народния поет Иван Вазов, разказа директорът на музея в балканския град Ивайло Пешков.

На 16 септември 1879 г. княз Батенберг преминал през прохода Петрохан на път към пристанище Лом и пристигнал вечерта в Берковица. Монархът бил посрещнат с огромен ентусиазъм от населението и първенците на града, на центъра имало издигната арка от зеленина и цветя, разказват историците. Сред посрещачите бил и Иван Вазов, който по това време оглавявал Окръжния съд в градеца под Ком. Княз Батенберг поздравил поета, споделил че много харесва творчеството му и заявил, че трябва да продължи да пише, за да радва българите. При посрещането управата подарила от името на всички граждани подноса, но от кого е била изработена красивата вещ няма данни. Според спомените на местните хора князът отседнал в дома на Михаил Първанов и му подарил чаша и портрет. А на другия ден и златен пръстен, който е скъп спомен на наследниците на фамилия Първанови, разказват музейните работници.

„Радвам се, че държавата ни си върна тези ценни исторически свидетелства и, че едно от тях е свързано с нашия град. Надяваме се, ако се намери родолюбив дарител, да направим копие на подноса, който да обогати експозицията на музея!”, заяви директорът Пешков.

Коментари

Задължително поле