Берковица чертае туристически пътеки с Румъния

Туристически маршрут ком-Емине

 

Туристически пътеки към природни забележителности ще оформи община Берковица по трансграничен проект със Румъния. Планинските маршрути ще бъдат проучени с дрон и отбелязани на карти и пътеводители за наши и чужди туристи, съобщиха от местната управа в предбалканския град.

Кметът на Общината инж. Милчо Доцов подписа договор за изпълнение на проекта по Програмата ИНТЕРРЕГ Румъния-България 2014-2020 г.,в който освен Берковица участват и румънските общини Банеаса и Аджиджа и българската община Шабла.

По инициативата в Берковица ще бъдат обособени и обезпечени три туристически маршрута – от Туристическо-информационния център на Берковица до Калето, до Хайдушките водопади и до връх Ком. По маршрутите ще се разположат беседки, пейки с маси и кошчета, цветарници, пергола с пейки, информационни табла, указателни знаци и табели и стойки за велосипеди.

За туристическия център в града ще бъдат закупени лаптоп, камера и дрон и ще се изготвят портфолио с туристическите пътеки, пътеводител и туристическа карта.

Целта на проекта е да насърчи туристическия потенциал на общините-партньори, да разгърне мрежа за трансгранично туристическо сътрудничество и да обучи административните структури на четирите общини и местните представители на бизнеса, свързани с туризма - хотели, ресторанти, туристически агенции и местни водачи. А това ще раздвижи общинските икономики и ще повиши стандарта на живот на хората, заявиха от балканската управа. Проектът, който е съфинансиран от ЕС и българския бюджет, е на стойност 506 313,73 евро и ще бъде реализиран за 18 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони