Берковско село прави референдум за кмет

Общинската управа в Берковица проведе референдум за кметски наместник в малкото село Песочница.

„Смятам, че за важните въпроси гласът на хората трябва да бъде чут. А какво по-важно от това – кой ще ги управлява!”, заяви кметът на Берковица инж. Милчо Доцов. Неофициалният избор на селски управник се проведе след като досегашният наместник Васко Маринов се отегли в продължителен отпуск по болест. За да излъчи нов кмет, общината организира допитване до тридесетината жители на предбалканското село.

За управленското място били предложени четирима местни, а бюлетини пуснали 28 гласоподаватели. Две жени Венета Иванова и Христинка Якимова събрали най-много, но почти еднакъв брой гласове. Затова на 26 октомври в Песочница ще бъде проведен втори тур на референдума. Събралият повече от половината подкрепа, ще стане временен кметски наместник.

Песочница е известно и като "компютърното село", тъй като в него живеят неколцина IT специалисти, избрали спокойствието на природата пред напрежението в големите градове. Миниреферендумът в селото е трето допитване до населението в община Берковица през последната година. Местната управа вече готви допитване и за разделното събиране на боклуци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони