"Берлинале" обяви филмите от официалния конкурс

На 11 февруари, денят когато трябваше 71-вото издание на Берлинале да освети екрана за официалното откриване в „Берлинале Палас“, художественият директор г-н Карло  Шатриан обяви филмите от основния конкурс. Тази година те са само 15, докато обичайно са бивали между 19 и 22 премиерни заглавия. 

С интерес се очаква новият филм „Малката майка“ на френската режисьорка Селин Сиама, защото с предишния си „Портрет на момиче в пламъци“ взе две награди в Кан 2019 г. В конкурса е включен и новият филм „Лош късмет или смахнато порно“ на опитния румънски режисьор Раду Жуде. Той вече има „Сребърна мечка“ за режисура („Аферим“, 2015). Сега поднася увлекателен сюжет за учителка, компрометирана със секс видео, пуснато в интернет. Психологическите мотиви са преплетени със социални елементи и елегантно чувство за хумор. Редом до него е талантливият унгарски режисьор Бенце Флигауф с новия филм „Виждам те навсякъде в гората“. 

„Албатрос“ („Drift Away“) на френския актьор Ксавие Бовуа (46 роли) и режисьор (11 филма) се очаква с особен интерес, заради интелектуалната заявка, за която загатна  художественият директор г-н Карло Шатриан: „Филмът е по-малко интересен като социологически или политически сюжет, но затова пък поставя изключително важни въпроси от философски и екзистенциален характер“. 

„Какво виждаме, когато гледаме към небето?“ е втори пълнометражен филм на грузинеца Александър Коберидзе, създаден в копродукция с Германия. А „Колело на съдбата и фантазията“ е осми игрален опус на японския режисьор Рюсуке Хамагучи. „Полицейски филм“ на мексиканеца Алонсо Руизпалациос е негов втори игрален филм след голям опит в телевизионни сериали.

В тазгодишната селекция има и два дебютни филма. Иранският „Балада за бялата крава“ е режисьорски дебют на актрисата Мериам Мохадам (съвместно с Бехташ Санаеха), като тя изпълнява и главната роля. Другият дебютант е немският актьор Даниел Брюл (74 роли в киното), който сега изпълнява и главната роля в първия си режисьорски филм „Съседната врата“ (Германия, САЩ). 

Както винаги домакините участват с няколко филма. Сега са гласували доверие на опитния Доминик Граф с „Фабиан отива при кучетата“ и на по-известната като документалистка Мария Шпет, отново с документален филм „Г-н Бахман и неговата класа“). А известната актриса Мария Щрадер (54 филма) е също зад камерата като режисьор на романтичната драмедия „Аз съм твоя човек“.

Втората конкурсна категория „Панорама“ ще предложи 19 филма, от които един документален. 
А в паралелната програма „Неочаквани срещи“, която се селектира за втора година, са предвидени 12 филма от Египет, Франция, САЩ, Швейцария, Гърция, Канада, Виетнам и други страни. 

Както вече бе обявено „първото полумвреме“ на Берлинале ще се състои едновременно с индустриалната платформа на фестивала (1-5 март), като журито ще гледа филмите от основния конкурс на нормални прожекции в кинозала. 

А хилядите зрители ще имат тази възможност през „второто полувреме“ (9-20 юни). Това необичайно решение на организаторите бе наложено по неизбежност заради вирусната пандемия.  

Коментари

Задължително поле