Берлинале 2017: Филми дебнат отвсякъде

„Логан“

БЕРЛИН. От нашия пратеник

Броени дни преди откриването на 67-ия берлински кинофестивал всичко в германската столица е Берлинале. С всяка изминала година то завзема все по-големи територии както в пространството на града, така и в съзнанието на неговите жители и гости. Редом с официалните участници и кинопрофесионалисти от цял свят напоследък специално за прожекциите и разнообразните събития в Берлин пристигат и десетки хиляди фестивални туристи. Макар и считан за втори по престиж и блясък след Кан, Берлинале безапелационно е №1 по мащаб. Той представя близо 300 филма в различни публични прожекции и още няколко хиляди - в програмата на Европейския филмов пазар. Все по-нарастващата посещаемост през миналата година отбеляза рекордните 325 000 продадени билета и почти половин милион зрители (заедно с акредитираните гости).

Председател на седемчленното жури тази година е холандският режисьор Пол Верховен, създател на големи комерсиални хитове от 90-те като “Първичен инстинкт” (с Шарън Стоун), “Робокоп” и “Зов за завръщане” (с Арнолд Шварценегер). Миналата година той направи бляскаво завръщане с френско-германския психологически трилър “Тя”, който спечели на Изабел Юпер “Златен глобус” и номинация за “Оскар” като най-добра актриса. Другите членове на журито са немската актриса Юлия Йенч (”Аз сервирах на английския крал”), исландският художник, автор на инсталации, Олафур Елиасон, тунизийската продуцентка Дора Фурати, мексиканският актьор и режисьор Диего Луна (с роли в “И твойта майка също”, “Фрида” и актуалния “Rogue One: История от Междузвездни войни”), американската актриса Маги Джиленхал (”Дони Дарко”, “Черният рицар”), известна с активната си политическа позиция и подкрепата за Демократическата партия, китайският режисьор Уанг Куан‘ан, отличаван със “Златна мечка” и “Сребърна мечка” от Берлинале.

На пресконференцията по повод официалното обявяване на селекцията на фестивала неговият директор Дитер Кослик обяви, че въпреки напрегната политическа обстановка в света тази година Берлинале няма специално мото или една-единствена ясно изразена тема. Той подчерта, че разнообразието на теми и мотиви, които характеризират фестивалната програма, ще бъде достатъчно категорично послание.

Близо 70 години след основаването си Берлинале продължава да бъде най-представителният екран на световното политическо кино. Сред очакваните с най-голямо любопитство филми са две актуални продукции на Раул Пек, бивш министър на културата на Хаити, днес директор на едно от най-реномираните филмови училища в света - парижкото “Ла Фемис”. В документалния “Аз не съм ти негър”, току-що беше номиниран за “Оскар”, той взема за сценарий един недовършен ръкопис на големия американски чернокож писател Джеймс Балдуин, в който се анализира расовият проблем на Америка във философски и политически план. Другият филм на Раул Пек е френско-немската копродукция “Младият Маркс”, който съчетава интимното и политическото в историята на бъдещия автор на “Капитала”. В извънконкурсната официална програма е също така филмът за процеса срещу украинския режисьор Олег Сенцов, гост и лауреат и на София филм фест, осъден на 25 години затвор заради протеста си срещу руското анексиране на Крим.

В официалната програма се състезават 18 заглавия, сред които доминира европейското кино. Дори единственият американски филм, спорещ за “Златна мечка” - “Вечерята” с Ричард Гиър, е екранизация на романа на холандския писател Херман Кох. В него той разказва за безсмисленото насилие на няколко тийнейджъри от добри семейства срещу беззащитен бездомник. Съвременните британски политически нрави са обект на английската трагикомедия “Партито” с Емили Мортимър и Кристин Скот Томас. Сред най-известните режисьори, участници в конкурса, са германецът Фолкерт Шльондорф (със “Завръщане в Монток”, екранизация по Макс Фриш) и полякинята Агнешка Холанд с екологичния трилър “Следа”. Иначе географията на конкурсната програма тази година включва филми от всички континенти без Австралия. От Южна Америка са представени Бразилия и Чили; от Азия - филми от Япония, Република Корея и Китай; от Африка - френски филм със сюжет от съвременно Конго. Европа освен с най-големите филмови производители Франция и Германия присъства още с филми от Португалия, Финландия, Австрия Унгария и Румъния - страни, в които съвременната кинокултура очевидно се развива особено динамично.

Една от показателните тенденции на тазгодишното Берлинале е все по-големият брой филми от различните секции, откровено търсещи контакт с публиката. Най-големите хитове все пак са в различните разклонения на извънконкурсната програма, която представя световни и международни премиери. Сред тях има и филм с българско участие - Анджела Недялкова, която е сред звездите в продължението на британския блокбастър на арт киното “Трейнспотинг”. Сред най-очакваните заглавия е и “Логан” с Хю Джакман, последната част на филмовия комикс за Върколака от серията “Х-мен”. За максимален зрителски интерес ще се бори и “Изгубеният град на Z” с Чарли Хънам и Сиена Милър, един исторически приключенски екшън, който се разиграва сред джунглата на Амазонка. Ренесансът на телевизионните игрални продукции ще бъде отбелязан на най-големия световен кинофестивал със специална секция, в която са включени пилотните епизоди на пет от най-очакваните сериали за 2017 г.

Като суперзрителско събитие на Берлинале се очаква все пак световната премиера на 3D версията на класическия “Терминатор 2” (1991) на Джеймс Камерън. През 2008 г. този филм беше включен в киноархива на библиотеката на Конгреса с мотивите, че притежава “културна, историческа и естетическа значимост”. Т.е. напълно достоен за реномиран кинофестивал редом с авангарда на арт кино.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино