Берлин в отговор на Ердоган: Обвиненията ви са нелепи и неправдоподобни

Берлин отхвърли обвиненията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в „нацистки практики“, отправени след като поредица прояви на турски министри в Германия бяха отменени, главно поради съображения за сигурност.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас определи обвиненията като „нелепи, злобни и неправдоподобни“, предаде ДПА, цитирана от БТВ.

Той дори постави под въпрос дали въобще би трябвало да се реагира на провокативните коментари на Ердоган.

„Той иска да ни провокира. А ние трябва да внимаваме да не се оставяме да бъдем провокирани“, каза Маас в телевизионно предаване.

Думите му идват след като вчера Ердоган заяви: „Вашите практики не се различават от тези на нацистите. Мислех, че Германия се е отказала отдавна от тези практики. Заблуждавали сме се“.

Министърът подчерта, че Берлин няма желание да изостря дипломатическия спор и добави, че не подкрепя обща забрана за публични изяви на турски министри в Германия.

Германският министър на отбраната Урсула Фон дер Лайен от своя страна призова към деескалация на напрежението с Турция.

„Решително за нас е да намалим напрежението“, заяви Фон дер Лайен по време на среща в Брюксел между министрите на отбраната и министрите на външните работи от страните членки на ЕС.

На свой ред външният министър Зигмар Габриел посочи, че Германия от дълго време е цел на кампаниите на турските партии и че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган лично е водил кампании в Турция.

„Мероприятията трябва да се провеждат така, че всички да са сигурни, че с тях няма да се ескалират емоциите така, че после да не можем да осигурим сигурността на собствената си държава“, сочи министърът.

„Едно нещо е ясно. Ние имаме интерес вътрешното напрежение в Турция да не бъде внесено в Германия“, добави той.

Същевременно началникът на екипа на канцлера Ангела Меркел – Петер Алтмайер, коментира, че обвиненията на турския президент към Германия са „абсолютно неприемливи“.

„Няма никакви основания да бъдем упреквани“, заяви той и допълни, че „Германия не може да бъде надмината що се отнася до върховенството на закона, толерантността и либералността“.

Алтмайер каза още, че правителството е в контакт с управляващите в Турция и че ще се търси уверение на това, че в Анкара признават и разбират значимостта на проблемите от последните дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа