Берлин сондира ГЕРБ и БСП за общ кабинет

Висшестоящи фигури в Берлин и Брюксел са сондирали мнения в ГЕРБ и БСП за сформиране на голяма коалиция между двете основни партии у нас. Целта е да бъде съставено стабилно правителство предвид предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Но най-вече да се избегне участие в бъдещ кабинет на Обединените патриоти, тъй като традиционните управляващи партии в ЕС - ЕНП и ПЕС, са срещу националистическите формации.

Запознати припомниха, че сега коментираната формула за съставяне на правителство бе лансирана у нас отново от сърцето на Европа през 2014 година. И е добре позната в Германия, където дясната партия на канцлера Ангела Меркел управлява със социалдемократите на Мартин Шулц.

“Още веднъж потвърждаваме нашата позиция, че ако бъдем поканени за участие в правителството, няма да се включим в голяма коалиция ГЕРБ - БСП”, заяви още в началото на първата пресконференция след изборите вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. И подчерта: “В този момент и за нас е много важно председателството на България на Съвета на ЕС, сигурността по границите, вътрешната сигурност, но между нашата и тяхната платформа за управление има огромни различия.” “В политиката трябва да има и принципи”, отсече лидерът на БСП. “Абсурд!”, коментираха неофициално функционери от ГЕРБ. И двете партии категорично отрекоха да има вмешателство в решенията им за от страна на ЕНП или ПЕС. От ГЕРБ започват официалните преговори за съставяне на кабинет след четвъртък, тъй като лидерът на партията Бойко Борисов води делегация на конгреса на ЕНП в Малта. Нинова нарече “абсолютно неприемливо” поведението на лидери на ОП на границата в деня за размисъл.

Изявление

Валери Симеонов призова

за голяма коалиция

“Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите - ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим очакванията на хората. Най-сетне да се спре с личното противоборство, с приличаща на сблъсък на футболни агитки надпревара между двете партии.” Това заяви лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция “Обединени патриоти - НФСБ, “Атака” и ВМРО” Валери Симеонов. “Готови сме да заемем своето място в една такава коалиция. Дали ще бъде коалиция или програмен кабинет - смятаме, че трябва да се сложи точка на противопоставянето. Използвам случая да се обърна към Бойко Борисов и Корнелия Нинова за провеждането на спешни срещи и формирането на такова правителство, което ще бъде подкрепено с огромно мнозинство от над 200 души”, каза още лидерът на НФСБ. Според него било напълно възможно, просто трябвало да бъде игнорирано и преодоляно егото на отделните лидери. “Аз моето съм готов да го преглътна. Нямам и кой знае какво его”, коментира още Симеонов.

Коментари

Задължително поле