Берлускони разследван за трети път за серия от бомбени атентати на мофията

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е разследван за евентуално участие в серия от бомбени атентати, дело на мафията, извършени през 1993 г., съобщи неговият адвокат.

Прокуратурата във Флоренция е започнала разследването, след като арестуван мафиотски бос е бил подслушан да намеква на свой съкилийник, че медийният магнат лично е поискал от него да извърши актове на насилие срещу държавата. Това е третият път, в който бившият премиер е разследван за евентуална роля в бомбените нападения в Рим, Милано и Флоренция, при които загиват десет души.

Първите две дела бяха прекратени заради липса на доказателства. Смята се, че атаките са отмъщение за ареста на мафиота Тото Рийна и въвеждането на строги закони за борба с мафията. Според Джозепе Гравиано, който излежава доживотна присъда заради участието си в нападенията, както и за убийствата на двама съдии и двама свещеници, Берлускони е насърчавал проявите на насилие в името на свои политически цели.

Мафиотът посочва, че ролята на посредник е била поверена на близкия приближен до Берлускони и съосновател на неговата партия – Марсело Делутри. Той беше осъден на седем години затвор за съзаклятие с мафията през 2014 г. Адвокатът на медийния магнат Николо Джедини отхвърли обвиненията и заяви, че те скоро ще отпаднат, също както при предишните две разследвания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа