БЕХ разреши на БАН да публикува доклада за АЕЦ "Белене"

Снимка: Архив

Българският енергиен холдинг е разрешил на БАН да публикува доклада за АЕЦ "Белене", изготвени от академията.

Искане за това отправиха вчера от екипа учени, автори на разработката. Целта им е да се избегнат спекулациите, че експертите са променили заключенията за жизнеспособността на проекта след разговори с енергийното министерство и БЕХ.

"В отговор на постъпило искане от Българска академия на науките (БАН), Съветът на директорите на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД (БЕХ ЕАД) взе днес решение, с което дава съгласието си БАН да публикува на интернет страницата си предадените материали по сключения между БЕХ ЕАД и БАН договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката), при съобразяване с поверителността на определена информация, касаеща Дружествата от БЕХ група", се казва в съобщение на енергийния холдинг.

Очаква се документите да бъдат публикувани на страницата на БАН в следващите дни. Данните, които се отнасят до дружествата от холдинга и представляват търговска тайна, ще останат поверителни.

От БАН твърдят, че има варианти , при които АЕЦ "Белене" може да бъде жизнеспособен проект. Той трябва да отговаря на три условия - да е на цена под 10,5 млрд. евро, съотношението между собствен и привлечен капитал трябва да бъде 30 към 70, а цената на кредита за финансиране на привлечения капитал не трябва да надхвърля 4,5%.

Проектът може да бъде жизнеспособен и ако не отговаря на тези условия, но държавата го изпълнява, показват още данните на БАН.

Окончателно решение дали да бъде изградена втората атомна се очаква да вземе правителството след като се запознае с пълния доклад на Академията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика