Биатлонистите се прицелват в 4 олимпийски квоти

Биатлонистите ни се прицелват за отстрелване на 4 олимпийски квоти за игрите Пьонгчанг 2018, разкри олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, председател на родната федерация. Според регламента най-добрите 20 отбора за Световната купа си осигуряват максималния брой визи.  Първият старт е в Норвегия след месец, а в понеделник националите тръгват за лагер в Австрия. Квалификациите са до края на сезона. Състезателите ни имат всички шансове да изпълнят амбициозната програма, след като през изминалата година мъжете завършиха 14-и в света, а жените са 19-и.

„На предишната олимпиада имахме само една представителка, и ако в Пьонгчанг се класират две дами, пак ще бъде добре - призна Дафовска. - Сега ситуацията се обърна и имаме по-силен мъжки състав. Ние сме малка страна и е трудно да бъдем на високо ниво и при двата пола.”

Най-добрите ни биатлонисти Красимир Анев, Владимир Илиев, Десислава Стоянова и Емилия Йорданова ще участват във всички стартове до края на сезона, включително и в Пьонгчанг, където трасето е променено в сравнение с предишните състезания. Анев обаче ще се готви по индивидуална програма. Докато тимът е в Австрия на лагер, той ще тренира в Норвегия.

„През миналата година пропуснах някои турнири заради контузия, но сега съм здрав и амбицията ми е с всеки старт да ставам все по-добър”, заяви Владимир Илиев.

Старши треньорът Николай Захаров разкри, че останалите състезатели нямат проблеми с травми.

Същевременно националите представиха новата си екипировка за сезона. Тя е в цветовете на трибагреника. Гащеризонът е изработен от българска фирма, а останалото е дело на швейцарци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт