5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Библиотекарка от СУ печели награди за ориенталски танци Ивелина Казакова планира издание за екзотичното изкуство

Ивелина на свое участие

Ивелина Казакова, библиотекар в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, спечели златен медал в категория „Бели денс” от Балканския олимпийски фестивал на танците и изкуствата „Наследството на Балканите” 2017. Форумът се проведе в Руския културно-информационен център в София в началото на април. Това е първото отличие за Ивелина, откакто се занимава с ориенталски танци. След него печели трета награда в категория танцово изкуство от Седмицата на изкуствата „Боровец 2017” през май.

Ивелина Казакова е на 37 години, родена е в София. Завършила е библиотечно-информационни науки в Софийския университет, в момента учи в магистърска програма „Мениджмънт и социализация на културното наследство”. Пред „Труд” споделя, че се занимава с ориенталски танци от 10 години. Преди това се занимавала с народни танци в продължение на 6 години, но избира ориенталските, защото й носят тръпка и положителна емоция. „Чрез ориенталските танци открих неподозирани качества в себе си и намерих своята същност”, казва Ивелина.

Страстта към бели денс се заражда след участие в проект с ориенталски хореографи, на който е поканена от преподавателя по индийски танци Капка Кумар. Започва да ходи на семинари и се записва в школа, където взема първите си уроци по ориенталски танци. Година след това започва да прави самостоятелни хореографии, които представя на различни участия. Идеите идват, след като се вдъхновява от изпълнения и уъркшопове на световноизвестни звезди в ориенталското изкуство. „По ритъма на музиката успявам да наместя движенията, записвам ги и след това започвам да уча хореографията”.

Извън работното време в библиотеката Ивелина има артистичен псевдоним, с който е известна в ориенталските танци – Семира Гамал. „Първоначално беше само Семира, но след един семинар мастър в това изкуство ми препоръча да добавя фамилията Гамал и така станах Семира Гамал”. Танцьорката споделя снимки и видеа от свои участия и хореографии във фейсбук страницата си Semira Bellydance. „Получавам много положителни отзиви, старая се хората да харесват това, което правя”. Колежките й в библиотеката също я подкрепят. „Първоначално бяха скептични към моите изяви, но след това започнаха да се радват и да ме стимулират, моя колежка дори проявява интерес към индийските танци”, казва Ивелина.

Общото между библиотекарството и ориенталските танци открива в това, че хората от арабския свят почитат книгите. „Може би това е тънката нишка, която намирам между двете неща”, споделя Ивелина. Заради любовта към книгите определя професията си като призвание. Обича да чете всякаква литература, в последно време избира книги, свързани с бизнес и икономика. Споделя, че няма специализирани издания за ориенталско изкуство, затова с още няколко свои приятели имат идея да издадат четиво, което да запознае публиката с него.

Хора от всякакви сфери се занимават с ориенталски танци, има и такива със сериозни професии. „Едно от момичетата, с които играхме на фестивала „Азия отблизо”, в който участвах, е адвокат , а друго се занимава с кинорежисура”, казва Ивелина.

Ивелина споделя, че има планове за още много състезания и проекти в областта на ориенталското изкуство, същевременно ще продължава да върши със същата отдаденост работата си в библиотеката. Няма намерение да избира между двете, защото заедно танците и книгите я правят щастлива и завършена личност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.