Библиотеката в Шумен отваря за нощни посещения

За една нощ четвъртата в страната по големина регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен ще бъде отворена за нощно посещение, а за деца и възрастни са подготвени невероятни атракции, включително и разходка в лабиринтите на книгохранилищата. Дългата нощ е тази сряда и книгохранителницата ще приема гости чак до полунощ. Инициативата е в чест на книгите, четенето и 95-годишния юбилей на библиотеката, а програмата е под наслов "Обичам България".

Началото в 18,30 ч. ще даде Духовият оркестър "Михаил Биков". Специално за събитието библиотекарите подреждат отново най-атрактивните изложби от последните години - "От перото до лаптопа", която разкрива еволюцията на библиотечната техника, фотографската изложба "Литературни маршрути", която представя три от седемте разработени маршрута по житейския и творческия път на Добри Войников, Илия Блъсков и Васил Друмев. Ценителите ще могат да видят отново фотодокументалната изложба "За книгите, библиотеките и хората в тях", която илюстрира еволюцията от скални рисунки до съвременното книгопечатане. В залата на отдел "Краезнание", ще може да се види и виртуалната изложба "Творците на Шумен". В английския двор на библиотеката е изложбата "Листа от албума", посветена на шуменския поет и драматург Иван Пейчев.

Пак там известни шуменци ще представят българска поезия, а от 20 ч. за любителите на българския фолклор започва забавна хоротека и надиграване с участието на различни състави. Ще има и надиграване с награди за смели участници от публиката.

В четири фензони ще бъдат изложени книги и посетители ще могат да ги заемат за домашно четене. Гостите ще могат да надникнат и в библиотечните книгохранилища, където се съхраняват стотици хиляди томове.

Вечерните гости могат да си направят и промоционален годишен абонамент за библиотеката само срещу 2 лв., колкото е цената на еднодневен пропуск. За децата до 14 г. регистрацията ще е безплатна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони