на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Бивша директорка на съд, ощетила столично училище с над 28 000 лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесен обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Елисавета П. – бивш директор на 166-то СУ „Васил Левски” в София, за умишлена безстопанственост.

Елисавета П. е предадена на съда за това, че през 2013 г. умишлено не е положила достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното й имущество, като е разпоредила плащане по три броя фактури за извършени строително-монтажни работи. По този начин е нанесла значителна щета за бюджета на 166-то СУ „Васил Левски” в размер на 28 122,10 лева с ДДС.

Елисавета П. заемала длъжността „директор“ на 166-то СУ през периода от 01.09.2006 г. до 19.01.2015 г. В това си качество се явявала третостепенен разпоредител с бюджетни кредити към кмета на Столична община.

Поради необходимост от ремонт на училищната сградата, по разпореждане на Елисавета П. на 26.03.2013 г., на Портала за обществени поръчки на интернет страницата на Агенцията по обществени поръчки, била публикувана публична покана с предмет „Ремонт покривна конструкция, подмяна дограма частично, ремонт ученически кабинети, коридори, стълбища и баня със съблекалня (жени) в 166-то СУ „Васил Левски“. Обявеният критерий за оценка на офертите бил „икономически най-изгодна оферта”, а прогнозната стойност на поръчката била 264 000,00 лв. без ДДС.

По отправената публична покана оферти подали 5 фирми. Съгласно Протокол на назначената комисия по проверка на документацията, одобрен от Елисавета П.,четирима от петте участника в процедурата били отстранени поради липса на част от изискуемите документи.

При извършената в последствие проверка от Агенцията по държавен финансов контрол (АДФИ) е установено, че в представената от отстранените участници документация са фигурирали всички изискуеми документи и отстраняването им от процедурата е незаконосъобразно.

До участие била допусната само една фирма, която била предложилa цена за изпълнение на поръчката 229 137,71 лв. с ДДС.
На 09.04.2013 г., бил подписан договор с посочената фирма за извършване на ремонт на покривната конструкция, частична подмяна на дограма, ремонт на ученически кабинети, коридори, стълбища и баня със съблекалня за жени в 166-то СУ „Васил Левски“.

При изпълнение на строително-монтажните дейности Елисавета П. не упражнила дължимия контрол и въпреки, че били налице разминавания между фактурираните и реално извършени дейности, тя одобрила плащане по 3 бр. фактури на обща стойност 229 137,71 лв. с включен ДДС.

Разликата между реално извършени и отчетени строително-монтажни работи възлизала на 28 122,10 лева с ДДС и това се явява причинена щета от извършеното престъпление.

За престъплението по чл. 219 ал.3 от НК е предвидено наказание лишаване от свобода от две до осем години , като съдът може да постанови и лишаване от право да се заем определена държавна или обществена длъжност.

Спрямо Елисавета П. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.