Бивша студентка излезе предсрочно от затвора за добро поведение

"Колкото и странно да звучи, радвам се, че имах възможност да попадна на това място /затвора - б.р./ и да преосмисля много неща за живота и за себе си" - това заявила лишена от свобода пред Окръжния съд в Сливен преди да чуе дали ще бъде условно, предсрочно освободена от женския затвор в Сливен. Младата жена е бивша студентка, с няколко присъди за наркотици. А предложението да излезе на свобода преди да е изтекъл края на наказанието й, е внесено от началника на затвора, съобщиха от съда.

Някогашната студентка започнала да попада в съдебните зали от 2015 година насам, присъдите й са произнесени от две районни съдилища в страната. Най-напред я заловили в морски курорт с различни количества канабис, амфетамин и метаамфетамин на стойност близо 1 070 лева. Съдът й наложил условна присъда от 15 месеца лишаване от свобода, с 4-годишен изпитателен срок. Наказанието било преведено в изпълнение в края на март миналата година, след като в изпитателния срок я хванали отново с наркотици. Вече била в затвора, когато били постановени още две присъди. Тях трябвало да "излежи" отделно от първата.

При престоя й в затвора значително бил занижен риска от рецидив. Младата жена е работила, участвала в социалния и културния живот, била е награждавана 8 пъти, била е назначена за отговорник, не е имала отклонения при домашен отпуск, ползвала се е с подкрепата на семейството. Въз основа на тези и други добри показатели ръководството на затвора е преценило, че лишената от свобода може да бъде освободена предсрочно. Окръжното обвинение е подкрепило предложението, като е посочила още, изтърпените 15 месеца лишаване от свобода не са малко за младата й възраст. Окръжният съд е допуснал условно, предсрочно освобождаване от 1 месец и 9 дни, на колкото възлиза остатъкът от изпълнението на последните две присъди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право