Бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю: Ударите срещу Сирия няма да доведат до война с Русия

Джеймс Пардю

Ограничените военни удари на Съединените щати, Франция и Великобритания срещу Сирия няма да доведат до война с Русия. Това заяви пред БНР бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю:

„Не мисля, че това ще промени дългосрочно отношенията между Съединените щати и Русия. Не мисля, че това увеличава заплахата от някаква катастрофална конфронтация. Просто не вярвам“.

Посланик Пардю, който има и близо 30-годишна кариера във въоръжените сили на САЩ, коментира и възможността Русия да реагира с дестабилизиране на други държави.

„Това би било голяма грешка. Съединените щати, Франция и Великобритания бяха много ясни тази вечер, че употребата на химически оръжия срещу цивилни е нарушение на международното право. Затова, според мен, тези удари са легитимни“, заяви Джеймс Пардю.

Какво очаква да последва в американско-руските отношения сподели и професорът по история на Студената война Марк Креймър от Харвардския университет.

„Ще има, разбира се, доста голямо напрежение, както и взаимни обвинения между Русия и Съединените щати и между Русия и Великобритания и Франция. Но бих казал, че рискът от мащабен военен сблъсък заради Сирия е минимален. Нито една от страните няма интерес от това“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия