Бившият вицепремиер Илко Семерджиев стана обвиняем за сплашване

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Илко Семерджиев – служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването в служебното правителство през 2017 г.

Той е обвинен за това, че на 24  март 2017 г., в София, е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт - Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно - да назначи конкретно лице за заместник изпълнителен директор на агенцията – престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодек, съобщиха от държавното обвинение.

Поведението на Илко Семерджиев е било мотивирано от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси.

Подразнен от този отказ тогавашният вицепремиер, възползвайки се от властовата си позиция по отношение на изпълнителния директор на ИАЛ, го заплашил с уволнение, ако не промени решението си.

Ако бъде признат за виновен, Семерджиев може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“.

Към настоящия момент спрямо него е определена мярка за неотклонение „подписка“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право