Бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов е бил арестуван

Бившият главен редактор на вестник ДУМА Юрий Борисов е бил арестуван днес сутринта. Новината е съобщена за вестника от съпругата му журналистката Дора Чичкова.

Юрий Борисов, който е един от секретарите на Националното движение "Русофили", е бил докаран в следствения арест с белезници, потвърдили за "Дума" очевидци. От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокуратурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказа неговата съпруга.

От "Дума" информират, че не може да бъде установена връзка с председателя на "Русофили" Николай Малинов, нито с неговата съпруга. По неофициална информация в техните офиси и в дома им също се извършват обиски. Сутринта Малинов трябваше да участва в предаване по бТВ, но не се яви в студиото.

Зам.-председателят на НД "Русофили" Владимир Чучуев пък разказа, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право