Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Бившият кмет на Свищов обвиняем за щети от калпав водопровод на стойност 2 млн.лв

Станислав Благов

Прокуратурата е повдигнала обвинение на бившия кмет на Свищов Станислав Благов за нанесени щети на общината от калпаво изграден водопровод за близо 2 млн.лева. Това съобщи свищовският вестник “Дунавска зора”.

Проблемното съоръжение така и не заработи качествено и непрекъснато дефектираше. Чешмите в крайдунавския град през ден пресъхваха, а жителите пиеха вода с влошено качество. Заради честите аварии имаше опасност общината да остане за неопределен период от време без вода. Настоящият кмет на Свищов Генчо Генчев сигнализирал за проблемите всички държавни институции, включително и министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Районната прокуратура в Свищов разпореди проверка, но през септември преписката беше прехвърлена по компетенция в Окръжната прокуратура във Велико Търново. Малко след това обаче случаят е бил поет от Специализираната прокуратура в София, научи “Труд”.

При проверките се оказало, че съоръжението е изградено на два етапа. В първия етап ангажирана е била фирма „ВТ Инженеринг” ООД – Велико Търново, която на 11 август 2010 година сключила договора с община Свищов. Срокът за изпълнение е бил 75 календарни дни , а гаранционния срок-8 години, считано от деня на въвеждането на съоръжението в експлоатация. В рамките на гаранционния срок обаче възникналите аварии са 29, като голяма част от тях са отстранени от бившето вече ВиК – Свищов, като за стоително-монтажните дейности дружеството е съставило протоколи, които са на стойност 34 355 лв.

За втория етап от реконструкцията на магистралния водопровод пък е ангажирана друга фирма ДЗЗД „Прима строй” -Стара Загора, а ситуацията е идентична. Срокът за изпълнение по договор е бил 105 календарни дни, а гаранционния 8 години. Този път отстранените аварии от „ВиК Свищов” обаче са стойност 19 939 лв.

Тогавашният управител на дружеството Ангел Беляков е уведомявал бившия вече кмет на община Свищов Станислав Благов, като е изпращал протоколи със стойността на всяка отстранена авария. Така дружеството било ощетено с общо 54 295 лв, а това е трябвало да бъде за сметка на фирмите изпълнители, защото всички аварии за били в договорения гаранционен срок. Оказва се, че въпреки, че Благов е знаел, не е търсил отговорност на фирмите.
В постановление прокуратурата е посочила, че са на лице данни за евентуално престъпление по чл.219, ал.1 от НК. Явно дружеството е било умишлено ощетявано.

“Откакто съм кмет на общината всички аварии са отстранени за сметка на фирмите-изпълнителки. Заставени бяха да извършат и подмяна на некачествения водопровод”, обясни Генчо Генчев.

Репортер на “Труд” потърси Станислав Благов за коментар по случая, който бе категоричен, че научава, че е обвиняем от медиите.

“Нямам представа коя прокуратура води разследване и дали е вярно, че има повдигнато обвинение срещу мен. Не смятам, че трябва да нося отговорност за нанесени щети. Отстраняването на авариите е извършвано от ВиК-Свищов и отговорността е на дружеството. Не са търсени фирмите-изпълнителки явно , за да се пести време”, заяви Станислав Благов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете