Дневен хороскоп на Алена за петък, 18.10.2019

На 18 октомври 2019 да почерпят

Ще оцелее ли светът след „Катаклизъм”? Джаред Даймънд променя разбирането ни за причините за възхода и падението на цивилизациите

Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Бившият кмет на Свищов обвиняем за щети от калпав водопровод на стойност 2 млн.лв

Прокуратурата е повдигнала обвинение на бившия кмет на Свищов Станислав Благов за нанесени щети на общината от калпаво изграден водопровод за близо 2 млн.лева. Това съобщи свищовският вестник „Дунавска зора“.

Проблемното съоръжение така и не заработи качествено и непрекъснато дефектираше. Чешмите в крайдунавския град през ден пресъхваха, а жителите пиеха вода с влошено качество. Заради честите аварии имаше опасност общината да остане за неопределен период от време без вода. Настоящият кмет на Свищов Генчо Генчев сигнализирал за проблемите всички държавни институции, включително и министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Районната прокуратура в Свищов разпореди проверка, но през септември преписката беше прехвърлена по компетенция в Окръжната прокуратура във Велико Търново. Малко след това обаче случаят е бил поет от Специализираната прокуратура в София, научи „Труд“.

При проверките се оказало, че съоръжението е изградено на два етапа. В първия етап ангажирана е била фирма „ВТ Инженеринг” ООД – Велико Търново, която на 11 август 2010 година сключила договора с община Свищов. Срокът за изпълнение е бил 75 календарни дни , а гаранционния срок-8 години, считано от деня на въвеждането на съоръжението в експлоатация. В рамките на гаранционния срок обаче възникналите аварии са 29, като голяма част от тях са отстранени от бившето вече ВиК – Свищов, като за стоително-монтажните дейности дружеството е съставило протоколи, които са на стойност 34 355 лв.

За втория етап от реконструкцията на магистралния водопровод пък е ангажирана друга фирма ДЗЗД „Прима строй” -Стара Загора, а ситуацията е идентична. Срокът за изпълнение по договор е бил 105 календарни дни, а гаранционния 8 години. Този път отстранените аварии от „ВиК Свищов” обаче са стойност 19 939 лв.

Тогавашният управител на дружеството Ангел Беляков е уведомявал бившия вече кмет на община Свищов Станислав Благов, като е изпращал протоколи със стойността на всяка отстранена авария. Така дружеството било ощетено с общо 54 295 лв, а това е трябвало да бъде за сметка на фирмите изпълнители, защото всички аварии за били в договорения гаранционен срок. Оказва се, че въпреки, че Благов е знаел, не е търсил отговорност на фирмите.
В постановление прокуратурата е посочила, че са на лице данни за евентуално престъпление по чл.219, ал.1 от НК. Явно дружеството е било умишлено ощетявано.

„Откакто съм кмет на общината всички аварии са отстранени за сметка на фирмите-изпълнителки. Заставени бяха да извършат и подмяна на некачествения водопровод“, обясни Генчо Генчев.

Репортер на „Труд“ потърси Станислав Благов за коментар по случая, който бе категоричен, че научава, че е обвиняем от медиите.

„Нямам представа коя прокуратура води разследване и дали е вярно, че има повдигнато обвинение срещу мен. Не смятам, че трябва да нося отговорност за нанесени щети. Отстраняването на авариите е извършвано от ВиК-Свищов и отговорността е на дружеството. Не са търсени фирмите-изпълнителки явно , за да се пести време“, заяви Станислав Благов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.