3,5 години затвор за рапар от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, барикадирал се в дома си в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Бившият кмет на Търново осъди държавата за 25 000 лв. неимуществени вреди

Бившият кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев, който управлява три мандата, осъди държавата в лицето на прокуратурата да му плати 25 000 лв. неимуществени вреди. Решението е на Окръжния съд в старата столица и подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Апелативния съд.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура Велико Търново срещу д-р Рашев беше образувано досъдебно производство за престъпление по склужба, а с постановление от 29 юли 2009г. той е привлечен в качеството му на обвиняем. Рашев беше отстранен от длъжност, наложена му беше мярка за неотклонение “подписка”, а по-късно стана ясно, че е бил подслушван със специални разузнавателни средства по инициатива на прокуратурата.

Причина за обвинението беше строеж в кв. „Колю Фичето”,, извършен от частна фирма, на която общината, с решение на Общинския съвет, предостави терен за изграждане на тенис корт. След години съдебни дела д-р Румен Рашев първо беше осъден от Окръжен съд Велико Търново на “лишаване от свобода ” за срок от 2 години, отложено за срок от 4 години, като беше лишен от право да заема обществена длъжност за срок от 4 години от влизане в сила на присъдата.С решение на Върховния касационен съд от 22 март тази година ексградоначалникът беше изцяло оправдан.

По делото срещу прокуратурата д-р Румен Рашев твърди че с незаконосъобразните си действия обвинителите са му нанесени съществени морални вреди – причинени болка и страдание в резултат на унижението от воденото незаконосъобразно наказателно производство, претърпените емоционални и психически терзания – страх и стрес от несправедливата осъдителна присъда, накърнените му чест и достойнство, както и морални и нравствени ценности, социалното му общуване и доброто му име в обществото пострадало,избягвал социални контакти с колеги и приятели, а фактът на образуваното досъдебно производство се отразило неблагоприятно и на роднините му. Твърди, че е пострадала и политическа му кариера, като в резултат на действията на

Прокуратурата се отказал от кандидатстване за четвърти мандат като кмет на община Велико Търново.
За всички тези неимуществени вреди бившият кмет е претендирал общо сумата от 100 000 лв., но магистратите са му присъдили обезщетение в размер на 25 000 лв. със законната лихва върху тази сума,считано от 22 март 2016 г. до окончателното й изплащане.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Добре бе, нали гледаме какво правят братята американци и се мъчим да вървим по техния път? Та тия мили хора са минали през нещо, което се нарича Съд на Линч, имали са и още имат едни симпатични неправителствени организации, които се наричат Ку клукс клан.

Отговорете