Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Бившият кмет на Търново осъди държавата за 25 000 лв. неимуществени вреди

Бившият кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев, който управлява три мандата, осъди държавата в лицето на прокуратурата да му плати 25 000 лв. неимуществени вреди. Решението е на Окръжния съд в старата столица и подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Апелативния съд.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура Велико Търново срещу д-р Рашев беше образувано досъдебно производство за престъпление по склужба, а с постановление от 29 юли 2009г. той е привлечен в качеството му на обвиняем. Рашев беше отстранен от длъжност, наложена му беше мярка за неотклонение „подписка“, а по-късно стана ясно, че е бил подслушван със специални разузнавателни средства по инициатива на прокуратурата.

Причина за обвинението беше строеж в кв. „Колю Фичето”,, извършен от частна фирма, на която общината, с решение на Общинския съвет, предостави терен за изграждане на тенис корт. След години съдебни дела д-р Румен Рашев първо беше осъден от Окръжен съд Велико Търново на „лишаване от свобода “ за срок от 2 години, отложено за срок от 4 години, като беше лишен от право да заема обществена длъжност за срок от 4 години от влизане в сила на присъдата.С решение на Върховния касационен съд от 22 март тази година ексградоначалникът беше изцяло оправдан.

По делото срещу прокуратурата д-р Румен Рашев твърди че с незаконосъобразните си действия обвинителите са му нанесени съществени морални вреди – причинени болка и страдание в резултат на унижението от воденото незаконосъобразно наказателно производство, претърпените емоционални и психически терзания – страх и стрес от несправедливата осъдителна присъда, накърнените му чест и достойнство, както и морални и нравствени ценности, социалното му общуване и доброто му име в обществото пострадало,избягвал социални контакти с колеги и приятели, а фактът на образуваното досъдебно производство се отразило неблагоприятно и на роднините му. Твърди, че е пострадала и политическа му кариера, като в резултат на действията на

Прокуратурата се отказал от кандидатстване за четвърти мандат като кмет на община Велико Търново.
За всички тези неимуществени вреди бившият кмет е претендирал общо сумата от 100 000 лв., но магистратите са му присъдили обезщетение в размер на 25 000 лв. със законната лихва върху тази сума,считано от 22 март 2016 г. до окончателното й изплащане.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Добре бе, нали гледаме какво правят братята американци и се мъчим да вървим по техния път? Та тия мили хора са минали през нещо, което се нарича Съд на Линч, имали са и още имат едни симпатични неправителствени организации, които се наричат Ку клукс клан.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.