Бившият консул на България в Битоля Наум Кайчев: Нужна е опростена процедура за гражданство на българи от Македония

Случилото се в Държавната агенция за българите в чужбина не е прецедент, имало е назад във времето подобни скандали, арести, заяви пред БНТ доц. Наум Кайчев, бивш консул на България в Битоля. Сега следва държавните институции да разглеждат и да решават този случай и разбира се, да се предотвратят условията за създаване на подобни практики, допълни той.

"Ако се фокусираме върху Държавната агенция за българите в чужбина, ще видим, че тя е само една от многото институции, които имат отношение да установят дали едно лице има български произход или не, което е основната й функция. Покрай това говорене обаче се създава едно настроение срещу дейността за българите в чужбина", заяви Кайчев.

Бившият консул в Битоля обясни, че процедурата за получаване на гражданство от българи в Македония към момента е изключително сложна и всеки кандидат преминава през тежки процедури за доказване на своя произход. Трябва да се търсят начини да се опрости тази процедура и да няма толкова строги критерии, категоричен е доц. Кайчев.

Според него, именно опростяването на процедурата за българско гражданство е най-важната част от законовите промени, които трябва да бъдат предприети.

"Когато има официални документи за наличие на български произход - ясно е, че документът за наличие на произход е леко излишен", уточни Кайчев.

Нека не забравяме, че и други институции имат отношение към тези процеси, имат участие МВР и ДАНС, водещата роля разбира се, е на Министерство на правосъдието, допълни доц. Кайчев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България