Бившият лидер на столетницата Михаил Миков: Пленумът ще бъде шменти-капели

На 49-ия конгрес на БСП през май 2016 г. Нинова победи дотогавашния председател Миков на балотаж за лидерския пост с минимална преднина. На последния конгрес Миков не влезе дори в Националния съвет.

Конгресът можело да бъде по Цветница или по Великден

Нинова: Радев удари БСП чрез президентската си партия

“Областният съвет на БСП във Видин реши да настоява 50-ят конгрес на БСП да се проведе до Нова година, а не през януари, както обяви Корнелия Нинова, когато подаде оставка”.

Това заяви за “Труд” бившият лидер на БСП Михаил Миков. “Имаше дебати, хора на Нинова, които са малцинство, искаха да минат изборите и измислиха още поводи срещу решението, въобще ги е страх отгоре”, каза Миков.

Според негова информация пленумът на БСП, насрочен за събота (б. р. днес) ще бъде на подпис, защото Нинова я е страх да събере Националния съвет. По този начин лидерката в оставка ще избегне приложението на чл. 17 от устава на партията, според който тя вече не е председател, а трябва да бъде избран неин заместник до конгреса.

“Народното събрание може да се събере, Националният съвет на БСП - не”, коментира бившият лидер. Той изрази съмнение, че ще има конгрес и през януари, защото в червената БСТВ Нинова била казала, че форум ще има между януари и март, когато условията позволят. “Така че конгресът може да бъде по Цветница или по Великден, подозира Михаил Миков.

“Хасковската организация на БСП е предложила на пленума да има точка за избор на временен председател. Но Нинова разбира, че тръгват такива нагласи, прави пленума на подпис, ще ги търсят по телефона и така ще отчетат това, което тя иска, пълни шменти капели”, смята Михаил Миков. Според него по медиите в деня за размисъл (днес, б. р.) няма да излезе нищо, членовете на НС ще си седят по къщите и накрая ще обявят: гласуваха едиколко си, приемат решението на ръководството и толкоз. А решението ще бъде да се даде мандат на лидерката в оставка да преговаря с “Продължаваме промяната” за участие на БСП в правителството. Според Миков тя ще иска Георги Гьоков да бъде социален министър, а Георги Михайлов, който дори не е член на БСП, да поеме министерството на здравеопазването. И двамата нямат авторитет в партията и в гилдиите, категоричен е Миков.

Междувременно по БСТВ Корнелия Нинова призна, че директната подкрепа на президента Радев към партията “Продължаваме промяната”, показана по различни начини, е ударила БСП.

“Всички знаем как се създаде президентската партия и как тя се опита да разбие коалиция “БСП за България” и да “накупи” “Екогласност” Изключително некоректно. Резултатите показват, че част от нашите гласове отидоха при тях. Факт е, че всички партии, които подкрепихме президента Радев загубихме. Мая Манолова я няма дори в парламента. “Има такъв народ” се срина. Всичко това отиде при “Продължаваме промяната”, категорична бе лидерката в оставка.

Нинова припомни случая, когато президентът Радев е казал в парламента: “Вие тук всички сте статуквото, а навън, на площада е промяната”: “Тогава едва овладях парламентарната група да не излезе на трибуната. Почувстваха се толкова обидени, защото 4 години тези депутати се биха като лъвове от трибуната срещу Борисов и модела. И изведнъж разбират, че са си нещо общо с Борисов - огромна обида, заяви Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика