Борисов обсъди двустранните отношения с премиера на Кабо Верде

Деца рецитираха заветите на Левски в София

Делян Пеевски пред в. “Телеграф”: Войната между Прокопиев и Цветан Василев бе за сърцето на Костов

Безплатни профилактични прегледи в общинските болници в София

5-ма фенове остават в ареста след инцидентите вчера в София

Летище София се похвали с близо половин милион пътници за месец

Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна на отношението към България Визитата на президента Радев бе изключително успешна, каза депутатът

Димитър Маргаритов, КЗП: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

Алпинист-ветеран: Младите подценяват опасностите в планината

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция е успех за българското председателство

САЩ обмислят нови санкции срещу руски официални лица

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Бившият служебен министър на правосъдието Мария Павлова: Не одобрявам и не подкрепям ограничаването на избирателни права

Бившият служебен министър на правосъдието Мария Павлова

“Не одобрявам и не подкрепям ограничаването на избирателни права, не само на 1.5 милиона български граждани, но дори и на по-малко от тях, а дори и на един, отделно взет, български гражданин.”

Това отговаря бившият вече служебен министър на правосъдието Мария Павлова в отговор на въпрос от парламентарния контрол на предшественичката си – депутата от ГЕРБ (вече външен министър) Екатерина Захариева.

Питането е относно предизвикалия скандал проект за промени в Закона за българското гражданство, в който се предвиждаха и промени в три други закона, включително в Изборния кодекс.

Министър Павлова обяснява, че работна група в правосъдното ведомство за промени в Закона за българското гражданство е установила “определени вътрешни противоречия от нормативен характер и в законови нормативни актове, касаещи придобиването на българско гражданство”. Затова са били изготвени и промени в Закона за политическите партии, Закона за вероизповеданията и в Изборния кодекс.

Министърът не споменава никакви указания от страна на президента.

Павлова за пореден път защитава тезата на екипа й, че публикуваният за обществено обсъждане проект, свален ден по-късно, се е появил в нарушение от страна на уволнения заради случая директор на дирекция “Съвет по законодателство”. Тя посочва и конкретна заповед, която е нарушена – на главния секретар на ведомството, под номер ЛС-04-480 от 12 март. Но не посочва съдържанието на заповедта.

“Труд” поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация всички документи в министерството по случая. Срокът за отговор изтича следващата седмица, след като беше удължен от МП с 14 дни.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Според мен , който има двойно гражданство и не е бил в България поне 6мес през последната година , не трябва да има право да гласува

  2. Така наречените уж права на неживеещите в България не са права ! Това е грабеж от нашите права за сметка на чужди сили!

    Никакви избирателни права на граждани продължително неживеещи в България!
    Този грабеж трябва незабавно да се спре !

  3. Не посягайте на правата макар и на един единствен български гражданин, където и по света да се намира! Защото ще ви вземат дяволите и ще ви изсъхнат ръчичките, с които обезбългарявате прокудените българи. Онези българи, които българската, руската и турската мафии прогониха далеч от родните места на гурбет да си търсят прехраната. Мръсните, гадни ченгеджийски мафии прогониха нашите деца, сестри и братя, за да останат само овцете, прасетата и троловете в България.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.