Искат по-висока присъда за убиеца с резачката от Шумен Прокурор от Апелативна прокуратура-Варна не подкрепя

Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

20 украински моряци протестираха за заплатите си Корабът "Амсел" е арестуван във Варна за дългове към банка и фирми

3 години условно за студент убил търновец без причина Любомир Дерменджиев ще плаща 100 000 лева кръвнина на майката на жертвата

Данъчните в Бургас бесни на нарушител в училище Запечатаха ученически стол заради касови бележки

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Каракачанов: Не може в Европа да си измисляме проблеми, които ни разединяват

Хъркането, риболовът и вегетарианството могат да доведат до развод

8 месеца затвор условно за 79 лева подкуп, предложен на полицай

Николай Нанков: От 25 години има финансов недостиг за пътния сектор

Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България Инвестиционната среда в Старата столица става все по-добра

Общински съветник дари кувьоз на детско отделение

Ирена Анастасова, БСП: Настояваме да бъдат отменени одобрените учебни програми по история за 10-и клас

Съдят младеж за жесток побой на момиче за отказ от секс

Карлес Пучдемон може да управлява Каталуния от Белгия

Бивши депутати от ДПС отиват отново на съд

Бившите депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков в съдебната зала. Снимка: БНР

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Митхат Табаков, Гюнай Сефер и Росица Милчева за това, че в качеството си на длъжностни лица в съучастие са съставили официални документи, в които са удостоверили неверни обстоятелства, като деянията са извършени при условията на продължавано престъпление.

Табаков и Сефер са бивши депутати от ДПС. Имунитетът им беше свален и бяха съдени по друго обвинение, като първият получи четири години лишаване от свобода и лежи във варненския затвор, а вторият беше оправдан.

По обвинението, което прокуратурата повдига отново, СГС постанови 11 години затвор за Табаков и 10 за Сефер, но Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на обвинението.

Новият обвинителен акт на прокуратурата:

На Табаков, който е бивш кмет на община Дулово, е повдигнато обвинение и за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, с цел да набави за дружеството „Булмекс“ ЕООД облага, е нарушил служебните си задължения, като е променил обявените условия на параметри на обществена поръчка, като от деянието са могли да настъпят значителни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал.2, вр. ал. 1 от НК.

През септември 2005 г. Митхат Табаков, в качеството си на кмет на община Дулово, действал напълно съзнателно, нарушавайки служебните си задължения, като пряко целял да набави за дружеството „Булмекс“ ЕООД имотна облага. Действайки като възложител на открит конкурс по Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, който открил със своя заповед, Табаков нарушил служебните си задължения по чл. 44, ал. 1 т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Той сключил договор за изграждане на обект „Път ІV – 23032 с. Окорш – връзка от път ІІ-23 до път І-7“ при по-благоприятни за „Булмекс“ ЕООД условия, а именно – изграждането на 3,120 км. пътен участък за 1 223 293,78 лв., а не за изграждането на 7,300 км. пътен участък на същата стойност, както е обявена обществената поръчка и каквато е била офертата на тази фирма.От това неминуемо са могли да настъпят немаловажни вредни последици за „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД, изразяващи се в плащане на сумата от 1 223 293,78 лв. за построяване на пътен участък от 3,120 км. вместо пътен участък от 7,300 км., както и вредни последици за община Дулово.

Във връзка с процедурата по обществената поръчка, Табаков участвал заедно със Сефер и Милчева в съставянето на документи с невярно съдържание – 5 броя протоколи за установяване завършването и заплащането на различни видове строителни и монтажни работи по посочения пътен обект.

Гюнай Сефер е собственик и едноличен управител на фирма, подизпълнител за изграждането на посочения пътен участък, а Росица Милчева – ръководител обособено звено (резидент инженер) в „Пътинвест-инженеринг“ АД.

Милчева е трябвало да осъществява строителен надзор при извършването на строително-монтажните работи. Тя е подписвала протоколи, свързани с обекта, без реално да е извършвала изискуемия строителен надзор.

С протоколите, които били съставени и подписани от обвиняемите в качеството им на длъжностни лица, било отчетено извършването на строително-монтажни работи в много по-голям обем от действително извършените от подизпълнителя „Пътстроймонтаж“ ООД. Това обстоятелство се доказва от заключенията на изготвените по делото комплексни технически, съдебно-счетоводни и икономически експертизи.

Предстои насрочване на делото в СГС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тези че са престъпници е ясно , от .. 28 .години България я грабят всички който са били във властта , от президенти те , до най ниските етажи на властта , това са престъпниците който ограбиха българския народ за тези . 28 . години . Сега не могат да се съдят , едни други , защото всички са крали като за световно , но защо съдиите не ги осъждат ефективно , защото много съдии са престъпници като тях , вземат си тлъсти те комисиони и ги оправдават .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.