Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Силите за специални операции на България и Македония със съвместно учение през май

Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

Илияна Йотова връчва български документи на сърбин, спасител от Лим

Бивши депутати се увековечават в държавния архив Активисти на СДС и БСП са се сдобили през последните години с лични фондове в Държавна агенция „Архиви“

Михаил Миков е дарил документи от периода 1997-2014 г. - сведения, стенограми, статии, доклади, компактдискове със записи и снимки.

Михаил Миков предава свои материали от 50-годишен

Бивши депутати от СДС и от БСП са дарили през последните години своите лични архиви на държавния архив. Това показа справка на “Труд” в електронните бази данни на Държавна агенция “Архиви”.

По закон такива документи могат да бъдат приети като стойностни, ако се отнасят за “значими за обществото личности”, като приемането и вписването в регистрите се осъществява след експертна оценка.

Бившият вътрешен министър, председател на парламента и лидер на БСП Михаил Миков е започнал да дарява своите архиви още от 50-годишен – от 2010 г. до 2014 г. Те са регистрирани в Държавен архив – Видин като личен фонд “Миков, Михаил Райков” и съдържат документи от периода 1997-2014 г. – сведения, стенограми, статии, доклади, компактдискове със записи, снимки от участие в партийни и национални форуми, изяви и предизборни срещи.

Ексдепутатът от СДС Цоньо Ботев е дарил свои архиви през 2012 г. и 2016 г. Регистрирани са в Държавен архив – Габрово като личен фонд “Ботев, Цоньо Георгиев”. Съдържат 1,30 линейни метра документи от периода 1964–2016 г. – автобиографии, служебни характеристики, тефтери със записки за дейността на синия съюз от зората на демокрацията. В държавния архив са влезли и негови лични документи от инженерната му дейност, както и публикации за него и статии за СДС-Габрово и за неговата Радикал-демократическа партия.

Авторът на книгата “Кой уби СДС” (2015 г.) д-р Панайот Ляков е дарявал на агенция “Архиви” в периода 2010-2014 г. Неговият личен фонд “Ляков, Панайот Борисов” в Държавен архив – Пазарджик съдържа 159 архивни единици от периода 1956-2015 г. – документи от всякакъв характер, сред които удостоверения, свидетелства, грамоти, студентски книжки, дипломи, членски, делегатски и журналистически карти, благодарствени писма и пр.

Освен това Ляков е дарил и документи на дядо си Панайот Димитров – военен аптекар и общественик, и на бабата си д-р Захарина Димитрова – първия лекар хистолог и една от първите лекарки в България. Те са оформили семеен фонд Димитрови.

Покойният Гиньо Ганев, наричан Човека парламент, е направил дарение от документи през 2015 г. Но не свои, а на неговия тъст Кимон Георгиев. Дарението е регистрирано в Централния държавен архив като личен фонд “Георгиев, Кимон (Кимон Георгиев Стоянов)” и съдържа автобиография и биографични бележки, лични документи, петиции, решения, резолюции, кореспонденции, законопроекти, ръкописи, лозунги, позиви, бюлетини и още много документи от преди и след 9 септември 1944 г.

Дипломатът Андрей Трънски е дарил през 2015 г. документи на баща си Славчо Трънски.

Найо Тицин е дарил архива на своя баща – художникът Атанас Нейков.

Дъщерята на покойния д-р Желю Желев Станка е внесла 9.61 линейни метра документи от целия живот на първия президент на Република България.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете