Маскирани обраха село с камери

Бойко Борисов пред дигитален форум: Суперкомпютър ще ни пази от атаки Политическите елити подкрепят региона ни, за да останат младите тук, подчерта премиерът

Въздушният трафик на летище Тегел в Берлин няма да бъде нарушен заради предстоящото утре обезвреждане на бомба

Гранати от Солсбъри открити в Сирия В освободената Източна Гута бил намерен и хлор от Германия

Румен Радев: За 1 г. армията намаля с 1000 човека, техниката остаря, нова няма

НАП търси 217 фискални инспектори Минималната заплата е 914 лв.

Решават в петък за ареста на Иванчева

Край на епохата Кастро в Куба – предизвикателствата пред новия лидер Диас-Канел (ИНФОГРАФИКА)

Братът на Меган Маркъл не е поканен на кралската сватба

Затягат мерките срещу финансирането на тероризма Намаляват прага за предплатените карти от 250 на 150 евро

Митнически служители откриха тайник зад предпазен колан на лек автомобил

Пет коли се удариха край Орлов мост

Кубинският парламент избра Мигел Диас-Канел за нов президент на страната

42% спад на чуждите инвестиции Има отлив на компании, които искат да влагат дългосрочно в икономиката

Бойко Борисов пред “Нойе Цюрхер Цайтунг”: България е ЕС, България е НАТО

Бивши депутати се увековечават в държавния архив Активисти на СДС и БСП са се сдобили през последните години с лични фондове в Държавна агенция „Архиви“

Михаил Миков е дарил документи от периода 1997-2014 г. - сведения, стенограми, статии, доклади, компактдискове със записи и снимки.

Михаил Миков предава свои материали от 50-годишен

Бивши депутати от СДС и от БСП са дарили през последните години своите лични архиви на държавния архив. Това показа справка на “Труд” в електронните бази данни на Държавна агенция “Архиви”.

По закон такива документи могат да бъдат приети като стойностни, ако се отнасят за “значими за обществото личности”, като приемането и вписването в регистрите се осъществява след експертна оценка.

Бившият вътрешен министър, председател на парламента и лидер на БСП Михаил Миков е започнал да дарява своите архиви още от 50-годишен – от 2010 г. до 2014 г. Те са регистрирани в Държавен архив – Видин като личен фонд “Миков, Михаил Райков” и съдържат документи от периода 1997-2014 г. – сведения, стенограми, статии, доклади, компактдискове със записи, снимки от участие в партийни и национални форуми, изяви и предизборни срещи.

Ексдепутатът от СДС Цоньо Ботев е дарил свои архиви през 2012 г. и 2016 г. Регистрирани са в Държавен архив – Габрово като личен фонд “Ботев, Цоньо Георгиев”. Съдържат 1,30 линейни метра документи от периода 1964–2016 г. – автобиографии, служебни характеристики, тефтери със записки за дейността на синия съюз от зората на демокрацията. В държавния архив са влезли и негови лични документи от инженерната му дейност, както и публикации за него и статии за СДС-Габрово и за неговата Радикал-демократическа партия.

Авторът на книгата “Кой уби СДС” (2015 г.) д-р Панайот Ляков е дарявал на агенция “Архиви” в периода 2010-2014 г. Неговият личен фонд “Ляков, Панайот Борисов” в Държавен архив – Пазарджик съдържа 159 архивни единици от периода 1956-2015 г. – документи от всякакъв характер, сред които удостоверения, свидетелства, грамоти, студентски книжки, дипломи, членски, делегатски и журналистически карти, благодарствени писма и пр.

Освен това Ляков е дарил и документи на дядо си Панайот Димитров – военен аптекар и общественик, и на бабата си д-р Захарина Димитрова – първия лекар хистолог и една от първите лекарки в България. Те са оформили семеен фонд Димитрови.

Покойният Гиньо Ганев, наричан Човека парламент, е направил дарение от документи през 2015 г. Но не свои, а на неговия тъст Кимон Георгиев. Дарението е регистрирано в Централния държавен архив като личен фонд “Георгиев, Кимон (Кимон Георгиев Стоянов)” и съдържа автобиография и биографични бележки, лични документи, петиции, решения, резолюции, кореспонденции, законопроекти, ръкописи, лозунги, позиви, бюлетини и още много документи от преди и след 9 септември 1944 г.

Дипломатът Андрей Трънски е дарил през 2015 г. документи на баща си Славчо Трънски.

Найо Тицин е дарил архива на своя баща – художникът Атанас Нейков.

Дъщерята на покойния д-р Желю Желев Станка е внесла 9.61 линейни метра документи от целия живот на първия президент на Република България.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.