Отложиха делото „КТБ“

Отменена е грипната епидемия в Пернишка област

Земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер разтърси Индонезия

15 г. затвор за бившия директор на разузнаването ген. Кирчо Киров

Верижна катастрофа затвори тунел Топли дол на „Хемус“, има пострадали Двама души за откарани в болница

10 000 лв. печалба от декар шафран

Монтана е пред грипна епидемия

Градският транспорт в София се движи нормално, трасетата са обработени срещу заледявания

Владимир Чуков: Турската офанзива в Сирия говори за преразпределение на влиянието

Дейвид Макалистър: България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името

МРРБ дава 4,1 млн. лв. за общи устройствени планове на общините

БЛС: Личните лекари нямат техническа готовност да се отчитат с касови бележки през НЗОК

Британец спря Григор Димитров на четвъртфинала в Мелбърн Българският тенисист загуби от Кайл Едмънд в четирисетов мач

Ресторант изгоря в София

МВФ: Петролът ще поскъпва заради намаляването на добивите, договорено от Русия и ОПЕК

Бивши шефове на НЕК обвинени за АЕЦ „Белене“ (обзор)

Любомир Велков
Мардик Папазян

Бившите шефове на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени, че са сключили неизгодна сделка, поръчвайки оборудване за АЕЦ „Белене“. Така те причинили на НЕК вреди за над 77 млн. евро, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Съобщението бе очаквано, тъй като разследването по случая се води от 4 години. Очакваше се също така кръгозорът на разследващите да не надхвърли времето на тройната коалиция. По това време Велков и Папазян като главни изпълнителни директори на НЕК  договорили доставка на оборудване с руското дружество „Атомстройекспорт“ за 205 млн. евро.

В момента те са на свобода с най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Според прокуратурата двамата са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнението на договора и така са намалили цената, платена от руснаците за оборудването на атомната електроцентрала.

Договорът предвиждал НЕК да плати за изследването и опаковането на оборудването, техническата документация, маркировката на товара, окомплектоването на съпроводителната документация и др., посочват обвинителите. НЕК е поела и разходите за товарене и разтоварване на оборудването, за транспортирането, застраховането, ремонтно-възстановителните работи, данъците, митата и таксите.

Изнесеното оборудване струва общо 164 785 000 евро, но съгласно договора, подписан на 28 ноември 2007 г., цената е намалена със 77 172 475 евро – за признати и приспаднати недокументирани разходи. Именно тази е изчислената от прокурорите вреда за НЕК.

„Разследването продължава. В следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица“, посочват прокуратурата.

Според нея Велков и Папазян са действали без разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие. „Такова се изисква според чл. 12 от Правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие“, обясняват от СГП. Те допълват, че разследването стартира за „умишлена безстопанственост“ през 2012 г., след като Агенцията за държавна финансова инспекция откри нарушения при конкурса за строежа на АЕЦ „Белене“, договора с „Атомстройекспорт“, възлагането на дейности без обществени поръчки и сключване на допълнителни споразумения без одобрението на съвета на директорите на НЕК.

Теменужка Петкова: Извършени са тежки нарушения

Любомир Велков и Мардик Папазян на практика придвижват търга за проектант и строител на ядрената централа „Белене“. Двамата подписват споразумение с руската „Атомстройекспорт“, дъщерна на „Росатом“, и по тяхно време са направени първите поръчки. Те сключват сделка, без да са получили разрешение от едноличния собственик на капитала, каквото се изисква от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие. Още в рамките на анкетната комисия за злоупотребите по АЕЦ „Белене“ в парламента през 2012 г. Велков и Папазян отхвърлят твърдения за нарушения при продажбата на стария реактор на по-ниска цена с мотива, че „в света няма пазар на ядрено оборудване, а на ядрени проекти“.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че са извършени изключително тежки нарушения по проекта, а ръководената от нея преди време Агенция за държавна финансова инспекция е направила 8 проверки на строежа на АЕЦ „Белене“, които са констатирали злоупотреби.

Обвиненията срещу двамата идват в момент, в който с „Росатом“ се преговаря за сроковете на изплащане на дължимите над 620 млн. евро за произведено оборудване за спрения строеж на АЕЦ „Белене“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.