Бивш гребец на азерите ще гони медал за България

Бивш ас на азерите ще гони медал за България на световното по гребане до 23 г. в Пловдив (19-23 юли). От началото на сезона Борис Йотов отново се състезава за страната ни, а преди това бе 7 години в странство. На олимпиадата Рио 2016-той завърши 12-ти на двойка скул заедно с друг бивш национал Александър Александров.

Върнах се, защото ми липсваше България, близките, приятелите – каза 21-годишният Йотов. - Чувствам се много добре подготвен, целта ми е медал.“

Надпреварата ще бъде и своеобразен негов дебют на скиф на подобен форум. Досега той има сребро за Азербайджан от европейско първенство и от младежките олимпийски игри през 2014-а, но на двойка скул.

Страната ни ще бъде представена с още 3 лодки, като при девойките на скиф ще стартира Десислава Георгиева, европейска вицешампионка и трета от Мондиал 2015.

Нямаме големи очаквания за нея сега, защото имаше доста здравословни проблеми – каза Свилен Нейков, президент на родната федерация. - През февруари дори претърпя операция от апендицит. Ако влезе на финал „Б“ ще е успех за нея.“

На скиф лека категория ще стартира дебютантът Иван Колев, а на двойка скул Рангел Кацарски и Мирослав Симеонов.

За първенството идват близо 1200 състезатели от над 60 страни. Бюджетът е повече от 500 000 лв., като министерството помага с 200 000 лв.

Два дни по-рано каналът ще бъде домакин на европейското по кану-каяк за мъже и жени (14-16 юли).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт